Про це заявив народний депутат, член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

«Питання захисту державного кордону України є вкрай актуальним уже довгий час - починаючи з першої фази вторгнення Російської Федерації на територію нашої держави у 2014 році. Весь цей час поставала низка питань про демаркацію та делімітацію кордону. Ці дії не завершені й, окрім того, сьогодні не до кінця врегламентована сама процедура визначення, що таке державний кордон, яка лінія до державного кордону має контролюватися, що таке прикордонна контрольована зона, контрольований район тощо. Усі ці питання врегульовує ухвалений законопроєкт, а також унормовує діяльність ДПСУ для більш ефективної охорони й захисту державного кордону», - зазначив політик.

Він додав, що в документі містяться норми щодо порядку дій військовослужбовців та представників ДПСУ в лінії державного кордону тощо.

«В Україні фіксуються випадки, коли фактично на самій лінії державного кордону є приватна власність на землю, на якісь об’єкти, що не можуть бути швидко проінспектовані органами Держприкордонслужби й не можуть бути вилучені для потреб оборони. Тепер законодавчо усунено перепони для облаштування інфраструктури державного кордону», - пояснив парламентарій.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України