Про це розповів народний депутат, голова парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

«В одному зі звернень (постанова №9034) описані злочини РФ на нашій землі. Ми підбиваємо підсумки першого року повномасштабного вторгнення. Ми також нагадуємо, що війна триває 9 років, і протягом усього цього часу ведеться боротьба з агресором. Документ адресований світовій спільноті. Там міститься заклик до мобілізації усіх зусиль, щоб допомогти нам повною мірою позбутися агресора на українській землі, деокупувати всі території, включно з Кримом. Ми просимо спільноту країн світу заморожувати, конфісковувати активи держави-агресора та передавали їх Україні», - сказав політик.

За його словами, у документі також міститься прохання про матеріально-технічну, гуманітарну допомогу.

«Ми нагадуємо світові, що Україна зараз боронить майбутнє всієї світової цивілізації. Тому необхідно консолідуватися та підтримати Україну», - наголосив парламентарій.

Він зауважив, що важливою є і постанова №9035, яка нагадує про 26 лютого – День спротиву окупації Криму і спроби запобігання анексувати Крим.

«Ми вдячні усім державам, які взяли участь у Кримській платформі, проте ми потребуємо посилення. Завжди треба пам’ятати про Крим, бо російська агресія почалася із захоплення Криму. Повернути контроль над нашою територією, деокупувати її повністю, повернути контроль над міжнародно визнаними кордонами можна лише через деокупацію Криму. Це нагальне завдання, яке стоїть перед нашою державою, перед ЗСУ. Ми закликаємо в цій постанові продовжувати підтримувати нас на цьому шляху», - зазначив Олександр Мережко.

Він додав, що також сьогодні парламент денонсував угоди з Росією щодо Азовського моря.

«Ми відмовляємося від статусу, що Азовське море є нібито спільним морем Росії та України. У другій угоді йшлося про те, що зараз військово-технічне співробітництво за участі Росії у будь-якій міжнародній організації є абсолютно неприпустимим. Відмовляючись від цих угод, ми посилюємо нашу обороноздатність і підсилюємо міжнародно-правову позицію, спрямовану на боротьбу з російською агресією», - підсумував політик.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України