Минає рік від початку повномасштабного вторгнення рф на територію України. Цей рік ознаменувався затятою боротьбою українського народу за свободу та демократію, став роком української відваги  та роком смутку одночасно. Світла пам'ять загиблим у війні з окупантами й велика шана Українському Війську, що продовжує стояти на захисті нашої країни.

Упродовж всього періоду, від початку повномасштабного вторгнення, Верховна Рада України проводила засідання та ухвалювала необхідні закони для оборони держави, підтримки економіки, євроінтеграції тощо.

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики працював над оновленням та вдосконаленням законодавчої бази у сферах культури, інформаційної політики, реклами, захисту прав сім’ї та дітей, книговидання та мовної політики, над посиленням інформаційної обороноздатності країни.

Важливі ініціативи, розглянуті в Комітеті, були підтримані Українським Парламентом.

Так, задля захисту інформаційного простору, Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про заборону пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії Російської Федерації як держави-терориста проти України, символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну» (№2265-IX) та Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони виготовлення та поширення інформаційної продукції, спрямованої на пропагування дій держави-агресора» (№2109-IX). Також прийнято євроінтеграційний Закон України «Про медіа», що, по суті, реформує медіагалузь (№2849-IX).

 Ухвалено Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження» (№2313-IX) і Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки національного музичного продукту та обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора» (№2310-IX). Ці закони спрямовані  на підтримку українського контенту та «відмежування» від російського.

З метою протидії безконтрольному протиправному вивезенню дітей за кордон представники Комітету виступили одними з ініціаторів та увійшли до Координаційного штабу з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану.

Ухвалено Постанову Верховної Ради України «Про Звернення Верховної Ради України до Комітету ООН з прав людини, Комітету ООН з прав дитини, Міжнародного суду ООН, Верховного комісара ООН у справах біженців про порушення Російською Федерацією міжнародних договорів (конвенцій) та про неприпустимість передання дітей - громадян України та дітей, які проживали на території України, викрадених та примусово вивезених до держави-агресора, інших держав або переміщених у межах окупованих територій України, в сім’ї російських громадян» (№2306- IX).

За участі членів Комітету підготовано та прийнято Верховною Радою України Постанову «Про Звернення Верховної Ради України до міжнародних організацій та парламентів держав світу щодо визнання Голодомору 1932-1933 років в Україні геноцидом Українського народу» (№2740-IX).

Комітет продовжує докладати законодавчих та дипломатичних зусиль задля переможного майбутнього Української Держави.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України