На знімку: Степан Кубів — голова Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал», Олександр Святоцький — головний редактор юридичного журналу «Право України

Батько італійської літератури мав би виселити звідтіля персонажів, яких він делегував, бо навіть середньовічні жорсткі злочини, які ми вважали напіввигаданими, нині поступаються за своїм цинізмом, жорстокістю та масштабом тим злочинам, які чинять росіяни в Україні. І це потрібно показувати. На цьому наголосив генеральний директор українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» Олександр Харченко під час відкриття фотовиставки «росія — держава-терорист». Експозицію представлено в «Укрінформі» в межах створення літопису «Нескорена нація. Національно-визвольна війна України проти росії (2014—2023)». Це третя виставка в рамках проекту. Раніше вже були представлені теми: «Воїни світла» та «Незламна Україна».

Кожен зі знімків, представлених у рамках проекту «росія — держава-терорист», зачіпає до останнього нерва. «Подібні світлини важко робити, але вони відкривають очі світу», переконаний начальник Інформаційного агентства «АрміяInform» Віталій Саранцев. За його словами, війна — це не лише героїзм військових, а трагедія кожної маленької людини.

А от голова всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» Степан Кубів навів промовисту статистику, спираючись на дані агентства ООН у справах біженців. З 24 лютого 2022 року вісім мільйонів українців стали біженцями. 90 відсотків серед них — жінки, діти і люди похилого віку. 5,5 мільйона є внутрішньо переміщеними особами. 17,7 мільйона потребують гуманітарної допомоги та захисту. 150 тисяч багатоповерхівок і будинків, понад 4,2 тисячі закладів охорони здоров’я і освіти зруйновано російськими ракетами. Понад 69 тисяч військових злочинів розслідують нині в Україні, в тому числі це і масові вбивства, катування цивільних осіб та ґвалтування. Російські бомбардування призвели до 97 мільйонів тонн викидів парникових газів, пов’язаних з війною. Спалено більш як 23 тисячі 300 гектарів лісу. «росія — держава-терорист і це факт», — наголосив Степан Кубів і зауважив, що на виставці представлено лише дещицю тих знімків, які увійдуть до фотолітопису. Вони краще за будь-які слова покажуть, що відбувається в нашій країні протягом цієї загарбницької війни.

Головний редактор юридичного журналу «Право України» Олександр Святоцький під час презентації розповів про теми майбутніх виставок, які вже плануються. «Попереду ще важливі теми, — зауважив він. — Такі як «Партнерство задля Перемоги». Ми мусимо показати всіх, хто нині допомагає Україні й розуміє, що, не дай Господь, цей кат, путін, пройде Україною, він піде далі». Ще один важливий розділ — Збройні Сили. Спільно з «АрмієюІnform» авторам проекту вже вдалося відтворили всі наші роди військ — сухопутні, повітряні сили, військово-морський флот, територіальну оборону, сили спеціальних операцій та десантно-штурмові війська. Також сподвижники хочуть показати міжнародній спільноті зброю Перемоги. У планах також презентація буклета, який стане передостаннім кроком на шляху до вже безпосереднього створення фотолітопису.

Поруч із організаторами проекту стоїть ім’я і головного редактора «Голосу України» Анатолія Горлова. «Трохи більш як 40 днів тому ми попрощалися з Анатолієм Федоровичем, але його ім’я тут залишиться, бо він доклав багато зусиль, щоби цей проект був реалізований», — зауважив Олександр Святоцький під час презентації.

Довідково

Співорганізатори виставки «росія — держава-терорист»: українське національне інформаційне агентство «Укрінформ»; Інформаційне агентство «АрміяІnform»; Газета Верховної Ради України «Голос України»; Всеукраїнська правозахисна організація «Меморіал»; Громадська організація «Мистецький фонд імені Короля Данила»; Юридичний журнал «Право України».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут