У річницю початку повномасштабної війни рф проти України представники делегації депутатів міжпарламентської мережі держав-учасниць ЄС «Об’єднані для України» (U4U-United for Ukraine), парламентської делегації Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, представників Постійних делегацій іноземних держав у Парламентській Асамблеї Ради Європи та груп з міжпарламентських зв’язків з Україною національних парламентів іноземних держав постійних делегацій іноземних держав у  ПАРЄ та груп з міжпарламентських зв’язків з Україною національних парламентів іноземних держав відвідали Київщину (на знімку). 

Зокрема, побували в місті-герої Ірпені. Так парламентарії засвідчили свою підтримку українському народові, який бореться не лише за свою свободу, а й обстоює демократичні цінності світу.

Під час поїздки до Ірпеня представники делегації оглянули руйнування, які росіяни завдали в районі ЖК «Ірпінські Липки», побували біля «цвинтаря» знищених автомобілів, залишків зруйнованого Романівського мосту через річку Ірпінь. Тут вони на власні очі переконалися, що ворог навмисно цілив у цивільні споруди — приватні та багатоквартирні будинки, в яких мешкали звичайні українці, адже в місті немає жодного військового об’єкта.

Представники місцевої громади розповіли іноземним гостям про те, як було організовано територіальну оборону і як місто і його мешканці боролися з російськими загарбниками. Емоції від почутого та побаченого читались на обличчях гостей, навіть з огляду на те, що деякі парламентарії побували в Ірпені не вперше.

«Це не вперше ми приїздимо на це місце», — зазначив депутат Європарламенту від Литви, лідер міжпарламентської мережі «United for Ukraine» Андріус Кубіліус та зауважив, що його колеги з різних країн чітко усвідомлюють наші потреби в зброї. Але крім цього, додав він, не менш важливими є й інші питання — санкції, відбудова України після війни, створення спеціального трибуналу для засудження злочинів російської агресії. «І ми працюємо у цьому напрямку», — зауважив Андріус Кубіліус, наголосивши, що якщо українська армія бореться на східному фронті, то вони на західному — у столицях своїх держав.

Політик пообіцяв також, що робитиме все можливе, щоб прискорити вступ України до НАТО та ЄС.

Голова Комітету у закордонних справах Сейму Литовської Республіки Жигімантас Павільйоніс зауважив, що нинішній візит, який припав на річницю широкомасштабного вторгнення, покликаний продемонструвати єдність з українцями та засвідчити відданість Україні. «Ми будемо допомагати вам не лише в мілітарному плані. Ви знаєте, що готується саміт НАТО у Вільнюсі й ми будемо підтримувати прагнення України до вступу в НАТО», — сказав він.

Представник іспанського парламенту, у свою чергу, засвідчивши всебічну підтримку та відданість Україні, нагадав, що в липні цього року Іспанія головуватиме в Євросоюзі, та пообіцяв: «Під час нашого головування постараємось зробити так, щоб першим пунктом порядку денного було членство України в ЄС. Думаю, що ви його заслужили. Адже боретесь не лише за свою, а й нашу свободу».

Голова Комітету у закордонних справах Палати Громад Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Алісія Кернс, пообіцявши, що її країна збільшить поставки зброї, висловила сподівання, що інші країни також доєднаються до цієї ініціативи. Водночас вона зауважила, що Великобританія прагне досягти згоди щодо членства України в НАТО до кінця цього року.

«Я вже був тут півроку тому, але тим не менше, ця трагедія торкається наших сердець», — зауважив представник німецького Бундестагу Томас Ерндль. «Але, приїжджаючи сюди знову, хочу відзначити важливість повоєнної відбудови і нам потрібно прискорити роботу в цьому напрямку. Розробити концепцію», — сказав він та додав: «Але для того, щоб розпочати реконструкцію, потрібно мати гарантії безпеки, і в цьому плані дуже важливе приєднання України до НАТО та ЄС».

«Нам боляче дивитись на все, що тут зробила російська армія. І, звичайно, це не може залишитись не покараним. Тому ми будемо працювати над тим, щоб притягнути всіх винних за руйнування житла, масові страти, викрадення дітей та багато чого іншого до відповідальності. Тож ми допомагатимемо у створенні спеціального військового трибуналу», — зауважила заступниця Голови Комітету у закордонних справах Національної асамблеї Франції Мірей Клапо.

Представниця Болгарії Єкатерина Захарієва, у свою чергу, зазначивши, що крім зброї, надзвичайно важливими також є безпека та гарантія того, що це ніколи не повториться, наголосила: це може гарантувати лише вступ України до НАТО та ЄС. Тож пообіцяла, що Болгарія всіляко сприятиме тому, щоб країни, які ще не ініціювали розгляд нашої заявки, зробили це якнайшвидше.

«Ви можете покластися у цьому питанні на Болгарію, зокрема на партію більшості в парламенті, яку я представляю. Ми будемо надавати підтримку вам в усіх питаннях. Але ми також хочемо, щоб саміт, який відбудеться у Вільнюсі, був історією успіху для вас», — наголосила Єкатерина Захарієва.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.