У зустрічі взяли участь члени делегації Групи «Європейська Народна Партія» Європейського Парламенту на чолі з Президентом Європейської Народної Партії, депутатом Європарламенту від Німеччини Манфредом Вебером, Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, Голова Комітету з питань економічної політики Дмитро Наталуха, Заступник голови Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, голова постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв, Заступник голови Комітету з прав людини Неллі Яковлєва.

Учасники зустрічі обговорили актуальні питання надання військової, гуманітарної та економічної допомоги Україні, ефективність санкцій, введених проти країни-агресора та забезпечення контролю за їх виконанням, впровадження норм законодавства ЄС, зокрема щодо проблем національних меншин, досягнення незалежності судової гілки влади та боротьбу з корупцією, необхідність створення системи документування воєнних злочинів тощо.

Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко відзначив, що «європейські санкції працюють, але ми повинні домогтися повної економічної ізоляції росії». «Ми з нетерпінням чекаємо саміту у Вільнюсі. І там має бути принципове рішення, а не просто слова про те, що двері до НАТО відкриті. Я повністю переконаний, що Україна стане повноправним членом НАТО негайно. Якщо Україна стане членом НАТО негайно — це зупинить росію, це зупинить путіна, тому що він боїться тільки одного — НАТО. Отже, саміт у Вільнюсі має стати вирішальним у цьому плані», — наголосив Олександр Мережко.

Заступник голови парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, голова постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв відзначив, що, окрім військової та гуманітарної допомоги, важлива також економічна допомога. Він запропонував розпочати залучення будівельних компаній у відбудову України, особливо тих, які виробляють скло, тому що, на жаль, донедавна єдиними постачальниками були росія та білорусь. Також, за його словами, відкриті для співпраці такі галузі, як фармацевтика та текстиль. «Зараз ми ведемо переговори з італійською компанією, яка запропонувала побудувати кампус в Ужгороді, місті, яке є абсолютно безпечним для життя, тому що тут немає обстрілів і ракетних обстрілів. Це досить яскрава і перспективна ідея для співпраці, яка може стати прикладом для інших європейських компаній», — додав він.

Голова Комітету з питань економічної політики Дмитро Наталуха запропонував визнати російські політичні партії терористичними організаціями. Також, вважає він, важливо провести опитування в кожному регіоні щодо найважливіших потреб на найближчий час: водопостачання, мости, школи, лікарні та інша життєво важлива інфраструктура для нормального життя. «Доцільно було б залучити більше західних країн, які могли б стати послами певних регіонів, взяти їх під свій патронат і допомагати у відновленні», — сказав Дмитро Наталуха.

Заступник голови Комітету з прав людини Неллі Яковлєва відзначила, що повномасштабне вторгнення росії в Україну — це новий етап ескалації, оскільки війна триває з 2014 року. «Війна завжди порушує права людини — право на життя, право на пересування, депортація наших дітей, порушення права на недоторканність (сексуальне насилля). Найгірше ми побачимо після деокупації всіх наших територій. Проте задокументувати злочини буде складніше, оскільки зараз відбувається знищення доказів воєнних злочинів», — зауважила Неллі Яковлєва, наголосивши на тому, що нам необхідна система документування воєнних злочинів.

Учасники зустрічі висловили переконання у тому, що цей рік стане переможним у війні. Парламентарії наголошували на тому, що Україна має багато успіхів на фронті, але щоб досягти повної Перемоги над ворогом, потрібна зброя, багато зброї.

Керівник делегації, Президент Європейської Народної Партії, депутат Європарламенту від Німеччини Манфред Вебер зазначив, що Україна повинна стати членом ЄС та НАТО у найкоротші терміни. «Цей процес потребує докладного вивчення всіх потенційних ризиків, а також особливої уваги до таких проблем, як права національних меншин, корупція тощо, і до актуальних викликів, пов’язаних з цією війною», — зазначив парламентарій.

Європарламентарії також відзначили, що сучасна Україна для них особливий приклад, оскільки має досвід ефективного використання збройних сил, застосування особливих підходів до побудови системи безпеки, консолідації суспільства та протидії росії, якого не мають інші країни.

Учасники зустрічі також висловилися на підтримку включення України у загальну систему безпеки, пріоритетність заходів щодо відновлення об’єктів інфраструктури, зруйнованих у результаті бойових дій, необхідності приділяти особливу увагу проблемі захисту прав жінок, представників національних меншин тощо.

Прес-служба АпаратуВерховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.