Цього разу Україна бойкотувала всі офіційні заходи через участь росіян, однак наша делегація приїхала до Відня для переговорів. Після зустрічей, яких було понад 20, зросла кількість країн, які хочуть усунути делегацію рф від засідань організації. Про це розповіла заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, членкиня постійної делегації України в ПА ОБСЄ Євгенія Кравчук (на знімку).

«У делегації України та посла США при ОБСЄ була спільна пресконференція. Ми говорили, що потрібно реформувати Організацію з безпеки і співробітництва в Європі, інакше це буде просто глухий кут і марне витрачання грошей. Адже неможливо здійснювати моніторингові місії, вести нормальний діалог. Правила різних міжнародних організацій, зокрема й ОБСЄ, складалися 50 років тому, вони взагалі не передбачають процедури виключення. Очевидно, що має бути реформований і формат ухвалення рішень, щоб не було блокування однією чи двома країнами всіх рішень», — зазначила парламентарій.

Вона нагадала, що, наприклад, у Радбезі ООН росія, користуючись своїм статусом, може заблокувати будь-яке рішення.

«Міжнародні організації із застарілими правилами при значних конфліктах, таких як війна росії в Україні, фактично не відповідають реаліям і мають бути реформовані. Якщо це вдасться зробити ще до Перемоги України, то це пришвидшить ефективну роботу цих організацій, якщо ні, то їх необхідно повністю перезавантажувати після поразки росії, бо право вето не означає, що ним може скористатися агресор. Це суперечить здоровому глузду», — наголосила політикиня.

За її словами, нині Україна докладає зусиль, щоб на літній сесії у Ванкувері Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила певні зміни.

«Ми хочемо, щоб Організація ухвалила правку, що дасть змогу відсторонити делегацію країни-агресора або ж позбавити її права голосу, виступів, бо це просто пропаганда. Ми вирішили, що в одному залі з воєнними злочинцями не перебуватимемо. Зараз будемо зустрічатися з усіма делегаціями, окрім рф та білорусі», — повідомила народна депутатка.

Вона також розповіла, що у Відні делегації росії у складі шести депутатів Держдуми влаштували справжню обструкцію. Зокрема, їх посадили в останньому ряду, і тільки-но вони починали говорити, більшість депутатів вставали й виходили із зали засідань. Ті, хто залишався, тримали у руках українські прапори, дехто ставав із символікою за спини російських спікерів, щоб ці виступи не використовувалися у російській пропаганді. Крім того, Україну підтримували відповідними заявами.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото з Фейсбук-сторінки Євгенії Кравчук.