Круглий стіл відбувся у Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

«Питання верифікації статусів на сьогодні є дискусійним та, можливо, не зовсім на часі в умовах війни, але ми повинні бути готові до цієї важкої розмови», — зазначив головуючий на засіданні голова підкомітету з питань соціального захисту ветеранів Анатолій Остапенко.

Серед питань, які стали предметом обговорення, — зловживання у сфері надання/отримання статусів учасників бойових дій (УБД), напрацювання держави в частині ведення обліку громадян, які мають такий статус. Особлива увага була приділена строкам підготовки військовими частинами пакета документів на отримання військовослужбовцем статусу УБД, повідомили «Голосу України» в комітеті.

Водночас заступниця міністра у справах ветеранів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тетяна Калита зазначила, що провести верифікацію статусів, набутих відповідно до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» можна завдяки Єдиному державному реєстру ветеранів війни, який введено в постійну експлуатацію.

«Завершується наповнення реєстру початковими даними. Механізм щодо обліку та верифікації статусу учасника бойових дій відпрацьований, дані про встановлений статус належно передаються від комісій, які приймають відповідне рішення», — повідомила Т. Калита. Водночас, за її словами, триває розробка електронного автоматизованого процесу занесення даних про встановлені статуси учасника бойових дій безпосередньо комісіями, що створені при силових відомствах та приймають рішення про надання статусу УБД.

Заступниця міністра також наголосила на важливості обліку осіб, яким посвідчення ветеранів війни видано в органах соціального захисту населення. «Інформація про них надходить до реєстру лише в тому випадку, коли людина звернулась по отримання відповідних пільг або гарантій», — зазначила вона. Тож, за словами Т. Калити, впровадження єдиної електронної системи органів соцзахисту населення, що забезпечувала б процес від набуття статусу до отримання відповідних пільг або гарантій, дало б змогу не зберігати паперові справи, що особливо важливо для безпеки даних ветеранів війни.

За словами директора директорату — керівника експертної групи з питань надання статусів Руслана Кучука, статуси УБД надаються комісіями за наслідком розгляду поданих військовою частиною або військовослужбовцем документів.

Зазначимо, що Міжвідомча комісія з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій та виплати одноразової грошової допомоги, яка діє при Мінветеранів, ухвалює рішення щодо справ про надання статусу УБД, які потребують міжвідомчого врегулювання. Предметом відання Міжвідомчої комісії також є питання надання статусу УБД особам, які добровільно брали участь в АТО та не ввійшли до офіційних силових відомств.

Під час дискусії, яка в тому числі стосувалася й Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», Мінсоцполітики запропонувало актуалізувати його положення відповідно до реалій сьогодення. Адже цей закон було ухвалено ще в 1993 році з метою захисту прав ветеранів Другої світової війни. Експерти також вважають, що законодавчого розрізнення потребують статуси, визначені цим законом. Наприклад, до осіб з інвалідністю внаслідок війни віднесено громадян, які отримали інвалідність внаслідок ліквідації Чорнобильської катастрофи. Актуалізації, на думку учасників зібрання, потребує й перелік допомог для ветеранів війни, який має бути забезпечений видатками держбюджету.

Обговорюючи проблему верифікації статусів УБД, учасники круглого столу наголосили також на тому, що цей статус наші захисники та захисниці мають отримувати в розумні строки. «Багато випадків, коли упродовж року люди не можуть отримати посвідчення УБД», — зауважив радник комітету на громадських засадах, учасник бойових дій Микола Греков.

На цю само проблему звернув увагу й представник Комітету з питань правоохоронної діяльності Владлен Неклюдов. «Військовослужбовці ходять по кабінетах, шукають довідки. При цьому чиновники на місцях іноді не дивляться на проблему очима захисників або членів сімей, які їх втратили. Вони не думають, чим допомогти, а дивляться на ситуацію з точки зору виконання бюрократичних процедур, — зауважив народний депутат. — Люди втрачають віру. Але ж ми, як казав Президент, маємо служити народу».

На думку першого заступника міністра соцполітики Дарини Марчак, проблему щодо надання статусів можна вирішити, запровадивши автоматичне надання статусу УБД на підставі документів Міноборони та інших силових відомств (не чекаючи на звернення військовослужбовця або родини загиблого захисника чи захисниці).

Також серед пропозицій, що лунали на цю тему, — надання права комісіям, що створені при силових відомствах та приймають рішення про надання статусу УБД, самостійно запитувати необхідні документи у військових частин.

На завершення обговорення Анатолій Остапенко зазначив, що за результатами круглого столу буде проведено засідання підкомітету для напрацювання відповідних рішень з подальшим їх винесенням на засідання комітету. «Пропозиції, висловлені на круглому столі, обов’язково будуть враховані», — наголосив народний депутат.

ДО РЕЧІ

16 лютого цього року стартував спільний проект Міністерства у справах ветеранів та Червоного Хреста України з підтримки ветеранів війни, які отримали інвалідність І або ІІ групи внаслідок війни.

Заяву на отримання грошової допомоги можна подати на сайті eveteran.gov.ua

Цей проект поширюється на повнолітніх громадян України, яким відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» надано статус особи з інвалідністю внаслідок війни І або ІІ групи, та відомості про яких внесено до Єдиного державного реєстру ветеранів війни.

Особи з інвалідністю внаслідок війни І або ІІ групи зможуть отримати грошову допомогу на банківський рахунок заявника у розмірі чотири тисячі гривень на місяць. Виплати здійснюватимуться впродовж чотирьох місяців незалежно від отримання ними інших видів допомоги.

Важливо: щоб подати заявку, потрібно мати електронний підпис.