Український рятувальник.                             

 Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

Здійснив 85 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

«російська федерація основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Минулої доби наші воїни відбили понад 60 атак противника на зазначених напрямках», — йдеться у зведенні.

В Інституті вивчення війни (ISW) кажуть, що українські військові продовжують реагувати на занепокоєння Заходу щодо можливостей Києва звільнити окуповані території. Зокрема, заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький днями заявив, що ЗСУ будуть готові до контрнаступу навесні 2023 року, а стратегічною метою України є розділення російської лінії фронту між Кримом і материковою частиною рф.

«Попередні оцінки ISW російських військових можливостей уздовж лінії фронту в Запорізькій області свідчать про те, що для України існують можливості для проведення контрнаступу в цьому стратегічно важливому регіоні», — підсумували в ISW.

На думку аналітика Defense Express Сергія Згурця, Сили оборони зможуть провести успішний контрнаступ, якщо західна військова допомога надійде своєчасно.

«Сучасна та своєчасна військова допомога від наших партнерів буде важливою передумовою успішного контрнаступу ЗСУ. Про це також говорять і в ГУР МО. Представник ГУР МО Вадим Скібіцький розповів, що Україна готова до контрнаступу, але все залежатиме від того, чи вчасно до нас надходитиме західна зброя. До прикладу, якби РСЗВ Himars надійшли до України на два місяці раніше, то ми змогли б утримати Сєвєродонецьк», — сказав експерт у телеефірі «Еспресо».

За його словами, зволікання щодо постачання певних видів озброєння істотно впливають на лінію фронту. Зараз українська армія справді готується до контрнаступальних дій. Формуються та укомплектовуються бригади, які стануть основною силою для прориву російських ліній оборони. Однак слід розуміти, що формат цієї операції залежатиме від достатньої кількості сил та засобів, наголосив Згурець.