Україна на цьому заході сподівається почути не чергові заяви про «відкриті двері», а конкретику стосовно часу та умов для нашої держави, повідомив заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, голова Постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв.

«Ми повинні отримати відповіді від НАТО з конкретними перспективами. Йдеться передовсім про час та умови вступу України в Альянс. Над розв’язанням цих питань працюють наші партнери, вони розробляють такі формулювання, щоби це, з одного боку, не відлякувало наших союзників, а з іншого — влаштовувало нас», — зазначив парламентарій.
За його словами, декілька тижнів тому відбулася розмова із Єнсом Столтенбергом щодо нашого руху до НАТО.

«Генсек Альянсу каже про те, що треба де-факто робити все, щоб Україна максимально наближалася до стандартів НАТО. І коли прийде час ухвалювати політичне рішення, його можна було б погодити якнайшвидше. У риториці Столтенберга, якщо читати між рядків, простежується ідея, що Україні мають бути надані гарантії, щоби не було нової війни проти нашої держави, а також щоб і Європа була в безпеці. Такими гарантіями і є вступ України до НАТО», — сказав політик.

Він також додав, що стосовно росії у Північноатлантичного альянсу політика однозначна й після війни вона не зміниться — у стратегічній концепції   НАТО російська федерація розглядається як загроза для цивілізованого світу. Тривають незворотні процеси — від економічної ізоляції до тиску санкціями й розриву будь-яких відносин із рф та авторитарним світом загалом.

«У демократичному світі не має бути таких ситуацій, коли авторитарні режими користуються благами глобалізації. Фінальною крапкою тиску має стати роззброєння росії та позбавлення її ядерного арсеналу, тоді рф не буде загрозою для цивілізованого світу», — наголосив народний депутат.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото: rada.gov.ua