У заході взяли участь голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич, голова Постійної Делегації України у Парламентській Асамблеї НАТО, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв, віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина та заступник міністра закордонних справ України Євген Перебийніс.

Насамперед під час зустрічі учасники обговорили законодавчі плани на період підготовки до Вільнюського саміту НАТО та Парламентської Асамблеї НАТО. «Україна, попри повномасштабне вторгнення рф, будує не лише стандарти НАТО на полі битви, а й готова ґрунтовно реформувати безпекову сферу для наближення стандартів НАТО на рівні законодавства і його імплементації», — наголосив Перший віцеспікер. Зокрема, 30 вересня 2022 року Україна подала заявку на вступ до Організації Північноатлантичного договору. Президент України Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук та Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль підписали відповідний документ.

Окрім того, під час зустрічі йшлося про міжпарламентську діяльність у контексті роботи Парламентської Асамблеї НАТО. «Окреслили разом із головою Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександром Завітневичем конкретні кроки щодо проведення спільних засідань комітетів безпеки й оборони та інших парламентів країн—членів Альянсу», — повідомив Перший віцеспікер.

Як Співголова Міжпарламентської ради Україна—НАТО, Олександр Корнієнко також ініціював активізацію роботи всіх структур і процес запрошення депутатів—членів ПА НАТО в Україну зі спеціальним візитом напередодні заходу.

«Наше членство в НАТО є єдиною гарантією безпеки для України та всієї Європи у майбутньому після закінчення цієї війни», — акцентував голова Постійної Делегації України у Парламентській Асамблеї НАТО, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв. Він додав, що саме тому треба зробити все, аби наблизити цей час якомога швидше: «Маємо здійснити всі необхідні реформи задля наближення до стандартів НАТО. Саме про такі реформи говорили сьогодні та визначали дедлайни, щоби на Вільнюському саміті мати конкретні результати зі свого боку та отримати конкретні пропозиції з боку Альянсу».

«Вагомим результатом Весняної сесії ПА НАТО у Люксембурзі має стати прийняття резолюції, яка міститиме чіткі меседжі на підтримку інтеграції України до НАТО, а також реалізації формули миру Президента України Володимира Зеленського», — зауважив, зі свого боку, заступник міністра закордонних справ України Євген Перебийніс.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут