Цим вердиктом було затверджено п’ять угод про визнання винуватості між прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури й усіма обвинуваченими. Останніх саме на підставі згаданих угод фактично без розгляду справи по суті було засуджено до однакового «умовного» покарання — п’яти років позбавлення волі з відстрочкою виконання вироку на один рік. І також річною забороною обіймати посади, пов’язані з організаційно-розпорядчими чи адміністративно-господарськими функціями.

Хоча найвагоміша з інкримінованих фігурантам статей Кримінального кодексу, які передбачали покарання за привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зло-вживання службовим становищем і службове підроблення, світила їм реальним ув’язненням строком від п’яти до восьми років. Однак навіть за таких обставин О. Мамай після закінчення терміну на оскарження вироку й, відповідно, набуття ним чинності, тобто через 30 днів після вручення повного тексту судового рішення, змушений буде залишити посаду міського голови Полтави.

Бо офіційно визнані Фемідою корупціонери, які скоїли злочини, згідно з чинним законодавством не можуть очолювати органи місцевого само-врядування.

На початку нинішнього року О. Мамай мав статус свідка у згаданій справі «прибиральниць» його маєтку, яку розслідували вже чимало місяців. Офіційно на той час підозрюваними залишалися тільки директорка та головна бухгалтерка комунальної організації «Інститут розвитку міста» та дві фіктивні працівниці згаданої «контори». Останні — жінки із середньою освітою — були зараховані у штат підпорядкованого міськвиконкому ІРМ на посади експерта з програм та головного фахівця з інтегрування урбаністичного розвитку міста й управління проектами. Хоча насправді ці «урбаністки», за даними слідства, виконували обов’язки хатніх робітниць у розкішному приватному маєтку О. Мамая та «крутій» квартирі близької йому людини.

І саме за це їм через ту комунальну організацію з січня 2021 по березень 2022 року з бюджету громади «капнуло» майже 572 тисячі гривень! Зазначимо також, що влітку минулого року О. Мамай, відповідаючи на запитання журналістів, називав цю справу «повною туфтою, нісенітницею». 

І пафосно запитував: «Схожий я на того, хто все це робив? Не схожий. Тому працівники прокуратури розберуться». Правоохоронці розібралися в усьому, здається, тільки 16 лютого цього року, коли оголосили про підозру в скоєнні злочину й міському голові. А вже 20 лютого всі фігуранти справи уклали угоди з прокурором про визнання винуватості.

Отже, О. Мамай, по суті, визнав, що насправді «повною туфтою» була його попередня брехня про непричетність до цієї оборудки з особливо цинічного «дерибану» бюджету громади, зокрема й під час повномасштабної війни.

Під час постановлення вироку з умовним покаранням суд урахував і повідомлення прокурора про те, що О. Мамай уже відшкодував збитки, завдані бюджету громади, та зобов’язався перерахувати на підтримку ЗСУ два мільйони гривень. Тож на підставі статті 75 Кримінального кодексу суд прийняв рішення про звільнення засуджених від відбування покарання з однорічним іспитовим строком. Тобто, якщо за цей час вони не скоять нових злочинів, їхні судимості будуть погашені.

За таких обставин О. Мамай практично одразу після судового засідання повідомив журналістам про те, що він збирається виконувати обов’язки міського голови до набуття вироком чинності, тобто фактично ще місяць. А потім, через рік, «повернеться» на цю посаду, бо, мовляв, його «відсторонили» тільки на такий термін. Хоча реальне «повернення» можливе лише після погашення судимості й перемоги на ще одних виборчих перегонах за крісло очільника Полтави, які О. Мамай раніше вигравав уже тричі.

А після теперішнього очікуваного припинен-
ня його повноважень обов’язки міського голови Полтави до наступних виборів має виконувати секретар міськради. Однак у політичних кулуарах Полтави вже не один місяць обговорюють сценарій переформатування коаліції обранців громади.

Водночас начальник військової облдержадміністрації Дмитро Лунін вже не раз заявляв про те, що він вноситиме на розгляд Президента України подання про створення в місті військової адміністрації та призначення її керівника.

Полтава.

На знімку: під час судового засідання.

Фото із сайту «Суспільне Полтава».