Проектом Закону пропонується внести зміни до статті 1 Закону України «Про поштовий зв’язок», визначивши термін «цифрова поштова марка». Також передбачається внести зміни до статті 18 зазначеного Закону, відповідно до яких цифрова поштова марка є об’єктом образотворчого мистецтва та не є засобом оплати послуги поштового зв’язку з пересилання письмової кореспонденції, що надається призначеним оператором поштового зв’язку.

Згідно з пунктом 2.1 статті 8 Всесвітньої поштової конвенції «Поштові марки випускаються і вводяться в обіг виключно органом країни-члена або, території, згідно з Актами Союзу», отже майнові права на цифрове зображення поштової марки або похідного твору від зображення поштової марки, як об'єкт цивільних прав належатимуть призначеному оператору поштового зв’язку.

Виходячи з вищезазначеного, а також беручи до уваги позицію Всесвітнього поштового союзу щодо віртуальних активів, які посвідчують майнові права на цифрове зображення поштової марки та практику торгівлі цифровими торговими марками, положення законопроекту не суперечать Угоді про асоціацію та Директиві №97/67.

Проект Закону без зауважень підтримується Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, АТ «Укрпошта», має позитивні висновки комітетів з питань інтеграції України з Європейським Союзом та бюджету.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України