На цьому Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив  у ефірі національного телемарафону «Єдині новини» з  майданчика міжнародної конференції United for Justice (Об‘єднані заради справедливості) у Львові.

Він зауважив, що головною метою представницького заходу є напрацювання дієвих механізмів та шляхів притягнення до відповідальності росії, як країни-терориста, за всі заподіяні злочини на українській землі. 

«Перемога на полі бою — це ще не фінальна перемога. Не менш важливу перемогу нам потрібно здобути на юридичному полі. І сьогодні ми зібралися тут, щоб обговорити всі юридичні нюанси та тонкощі», — розповів Руслан Стефанчук.

Зокрема, за його словами, під час зібрання порушуватимуться питання того як агресор відповість за цю війну, як оплатить компенсацію Україні за завдану шкоду та збитки, як путін і вище керівництво рф будуть притягнуті до юридичної відповідальності,  як напрацювати швидкі та дієві юридичні кроки, щоб спецтрибунал та Міжнародний кримінальний суд завершили цю справу логічним вироком та справедливим рішенням для країни-терориста.

«Ми обговорюємо всі нюанси, які стосуються не лише процедури проходження справи, не лише особливості зібрання доказів по 70 тис. вже відкритих кримінальних провадженнях. Ми не знаємо, скільки їх буде ще на момент нашої перемоги. Але, правильно сказав Президент України, «кожна куля, яка вилетіла зі ствола російського агресора, повинна отримати вирок». Це — наша мета і ми до неї йдемо», — підкреслив Голова Українського Парламенту.

На запитання, які настрої та налаштування у наших партнерів щодо справи, Руслан Стефанчук зауважив, що це можна побачити із представництва учасників конференції, серед яких президенти та європарламентарії, зокрема із Нідерландів, де у Гаазі розташовані штаб-квартири як Міжнародного суду ООН, так і Міжнародного кримінального суду.

«Наші партнери демонструють, що готові підставити плече Україні не тільки в частині військової, фінансової чи гуманітарної допомоги, а і юридичної. Ми будемо обговорювати питання не тільки налаштованості, а вже конкретного шляху. Налаштованість є, шлях буде і ціль буде досягнута», — наголосив Руслан Стефанчук. 

Водночас Український Парламент зі свого боку також робить всі необхідні  кроки для якнайшвидшого запуску процедур щодо справи у міжнародних юридичних інституціях.

Зокрема, вже прийнято і введено в дію  відповідний законопроект щодо співпраці із МКС, відтак Суд тепер має абсолютно увесь інструментарій, щоб зробити все необхідне щодо провадження у справі про відповідальність росії.

Крім того, зазначив Руслан Стефанчук, Парламент України  зробив ряд  політичних  заяв та звернень до міжнародних та світових інституцій та парламентів держав світу щодо створення спецтрибуналу, щодо проваджень у МКС, щодо репарацій та компенсацій від рф тощо.

Також Верховна Рада України постійно працює  над законодавчим забезпеченням, відповідністю європейському законодавству та механізмам міжнародного права питань, які стосуються відшкодування шкоди, завданої Україні, замороження активів рф, конфіскації її власності та передачі її Україні. 

«І ще одне важливе питання, яке ми маємо вирішити — це питання суверенного державного суверенітету рф, щоб ми могли в юридичних інституціях притягти й державу рф до відповідальності. Питань багато. Питання складні. Але я переконаний, що ми знайдемо на них відповіді», — запевнив насамкінець інтерв’ю Голова Верховної Ради України.

 

Руслан Стефанчук: Переконаний, що Рада Європи зробить все, щоб справедливість зайняла своє достойне місце після завершення цієї війни

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук у Львові зустрівся з Генеральним директором Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Крістосом Джакумопулосом.

Головною темою зустрічі стали питання, пов?язані із затвердженням певного компенсаційного механізму, який буде використовуватися для відновлення справедливості та понесення покарання росією за розв’язану війну в Україні.

«Сьогодні справедливість стала тією цінністю, за яку українці сплачують найдорожчу ціну — своє життя. Україна стоїть, бореться, але Україна потребує справедливості. Я переконаний, що Рада Європи зможе зробити все, щоб справедливість зайняла своє достойне місце після завершення цієї війни», — звернувся до європейського колеги Руслан Стефанчук.

Зокрема, він перелічив конкретні кроки, запропоновані Україною, для втілення в життя механізму  компенсації завданих російською агресією збитків.

«Це багатовекторне завдання. І першим з найбільш нагальних питань є заснування Реєстру збитків. Важливо зафіксувати всю шкоду, завдану Україні росією, як матеріальну, так і моральну.

Наступний важливий крок — започаткування Фонду компенсації збитків. Важливо погодити механізм, завдяки якому конфісковані активи рф будуть переходити у цей Фонд і накопичуватися.

Третій пункт — створення Компенсаційної  комісії, яка безпосередньо прийматиме рішення щодо виплати компенсацій», — проінформував про план Голова Українського Парламенту, додавши, що також важливо не припиняти дискусії про створення спеціального трибуналу для росії, який зможе об?єктивно дослідити всі обставини справи й винести справедливий, неупереджений і законний вирок щодо країни-агресора.

На завершення розмови, Голова Верховної Ради України закликав Раду Європи й надалі грати провідну роль у втіленні вищезазначених кроків та висловив сподівання на позитивне рішення щодо їхньої підтримки у рамках 4-го саміту Ради Європи, який відбудеться у травні 2023 року.

«Для нас цінна участь Ради Європи у цьому питанні. Ми хочемо робити це у повній відповідності до європейських стандартів, щоб разом притягнути росію, як країну-агресора, до відповідальності, справедливого покарання і відшкодування усіх збитків, завданих Україні цією жахливою війною», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Генеральний директор Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Крістос Джакумопулос  запевнив співрозмовника, що Рада Європи від початку російської агресії підтримує Україну і залишатиметься на її боці до нашої перемоги.

«Питання справедливості надзвичайно важливе сьогодні. Нагадаю, що воно складається з двох компонентів —  покарання для тих, хто скоїв злочини, і компенсації для тих, хто зазнав шкоди. І тут маємо працювати разом, щоб справедливість отримала перемогу у всіх частинах цієї справи», — підкреслив  Крістос Джакумопулос.

Він також запевнив українського колегу, що Рада Європи готова взяти на себе керівництво у створенні Реєстру збитків та підтримує започаткування Фонду для компенсації цих збитків та Компенсаційної комісії.

«У Раді Європи сьогодні відбувається активна робота  над складним процесом питання конфіскації, зв?язку конфіскованого майна із завданими збитками та компенсації за ці збитки. Працюємо над створенням додатку до нашої конвенції щодо запобігання, боротьби з відмиванням коштів, який би дозволив здійснювати таку конфіскацію без кримінального переслідування. Сподіваюся, що скоро ми матимемо повний юридичний  арсенал для того, щоб продовжувати цю важливу роботу», — розповів про напрацювання Ради Європи  Крістос Джакумопулос.

Насамкінець зустрічі він запевнив Голову Українського Парламенту, що на майбутньому Саміті у травні країни-члени Ради Європи основну увагу приділятимуть питанню притягнення до відповідальності росії за війну в Україні.

«Звичайно, провідну роль в цьому має відігравати Україна. І ніякі рішення щодо притягнення до відповідальності не будуть прийматися без участі України», — наголосив Генеральний директор Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України