У межах робочої поїздки до Львова Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк провела розмову-лекцію зі студентами політологами, істориками та міжнародниками Львівського національного університету ім. І. Франка.

Олена Кондратюк розповіла про роботу Парламенту в умовах повномасштабного вторгнення і про найголовніше рішення, яке було оперативно проголосовано залою 24 лютого 2022 року,  — схвалення президентського Указу про запровадження воєнного стану.

«Те, що основні державні інституції – Президент, Верховна Рада України, Уряд – продовжили працювати в Києві, завдячуючи спротиву і героїзму наших ЗСУ та всіх сил оборони, стало великою стратегічною поразкою путіна. Україна не потонула у безвладді, росія не змогла скористатися тим хаосом в управлінні державою, на який вони розраховували», – зауважила під час бесіди Віцеспікерка.

Спілкувалися співрозмовники й про надважливість ролі парламентів країн ЄС і НАТО, нашої співпраці та діалогу з ними. Адже, наголосила Олена Кондратюк,  саме в цих парламентах будуть прийматися остаточні рішення про вступ України до ЄС і НАТО. «А це – визначальні рішення про наше майбутнє, добробут і безпеку, на які має давати якісні відповіді й наша система освіти. Насамперед у підготовці фахівців з міжнародних питань та у сфері національної безпеки», – зазначила Олена Кондратюк.

Вона також звернула увагу молоді на те, що, реагуючи на нові реалії та виклики під час війни, особливої ваги набула наша парламентська дипломатія.

«Рада зробила важливий внесок в адвокацію надання Україні статусу країни-кандидата у члени ЄС. Прийнято 39 євроінтеграційних законів, зокрема й на виконання семи основних рекомендацій Єврокомісії. Зробили все від нас залежне, щоб Україна могла розпочинати переговори про вступ до ЄС вже в цьому році. Прийняли 33 заяви та звернення Парламенту України до міжнародної спільноти із закликами про засудження і протидію російській агресії», – розповіла Олена Кондратюк студентам про найважливіші досягнення на шляху України до ЄС та у співпраці з європейськими та світовими інституціями.

Своєю чергою, студенти особливо цікавилися питанням виключення росії з усіх міжнародних організацій, що категорично підтримала Віцеспікерка, наголосивши, що «рф не місце у цивілізованому світі».

Крім того, Олена Кондратюк акцентувала на результатах міжпарламентської дипломатії, функція якої стала особливо важливою із початком війни. Зокрема, вона розповіла про активну роботу парламентаріїв на міжнародних майданчиках і в парламентських асамблеях, із керівництвом Європарламенту, у робочих поїздках парламентами країн ЄС і НАТО, на таких форумах, як G20.  Особливої вона виділила започаткування  парламентського виміру деокупації Криму, а саме — потужний Перший Парламентський саміт Міжнародної Кримської платформи у Хорватії.

«Лише у мене, як Віцеспікерки, відбулося 73 закордонних зустрічі в 11-ти країнах світу. Їхали з усього світу і до нас у Раду. Солідаризуватися, підтримувати, формувати спільний порядок дій. Відбулося 26 офіційних візитів голів національних парламентів і десятків делегацій з інших країн», – повідомила Олена Кондратюк.

Насамкінець зустрічі вона побажала студентам, як би важко не було, не втрачати стійкості та віри в Перемогу, робити все від себе залежне, щоб її наближати.

«Готувати себе до активної участі у відбудові та оновленні повоєнної України. Вчитися, здобувати й застосувати знання на практиці. Поділяти й поширювати європейські цінності: рівності, свободи, демократії, прав людини. Тому що всі ми скоро будемо громадянами Євросоюзу. Я у це вірю. Як і у наше членство в НАТО після Перемоги», – наголосила Заступниця Голови Верховної Ради України.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України