Протягом цих вихідних Львів, у якому відбувалася міжнародна конференція, став «юридичним Рамштайном». Захід зібрав найкращих юристів світу, щоб ті об’єднали зусилля для притягнення росії до відповідальності за скоєні злочини. Наші партнери демонструють, що готові підставити Україні плече не тільки в частині військової, фінансової чи гуманітарної допомоги, а і юридичної, акцентував Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у межах роботи міжнародної конференції «Об’єднані заради справедливості».

Глава парламенту зауважив, що основною метою представницького заходу є напрацювання дієвих механізмів та шляхів притягнення до відповідальності росії, як країни-терориста, за всі заподіяні злочини на українській землі. «Перемога на полі бою — це ще не фінальна Перемога. Не менш важливу Перемогу нам потрібно здобути на юридичному полі. І сьогодні ми зібралися тут, щоб обговорити всі юридичні нюанси та тонкощі», — розповів Руслан Стефанчук.

Кожна куля, яка вилетіла зі ствола російського агресора, повинна отримати вирок

Учасники зібрання порушували питання того, як агресор відповість за цю війну, як оплатить компенсацію Україні за завдану шкоду та збитки, як путін і вище керівництво рф будуть притягнуті до юридичної відповідальності, як напрацювати швидкі та дієві юридичні кроки, щоб спецтрибунал та Міжнародний кримінальний суд завершили цю справу логічним вироком та справедливим рішенням для країни-терориста.

«Ми обговорюємо всі нюанси, які стосуються не лише процедури проходження справи, не лише особливості зібрання доказів по 70 тисячах вже відкритих кримінальних проваджень. Ми не знаємо, скільки їх буде ще на момент нашої Перемоги. Але правильно сказав Президент України, «кожна куля, яка вилетіла зі ствола російського агресора, повинна отримати вирок». Це — наша мета і ми до неї йдемо», — підкреслив очільник парламенту.

Настрої та налаштування наших партнерів щодо справи, за словами Руслана Стефанчука, можна побачити із представництва учасників конференції, серед яких президенти та європарламентарії, зокрема із Нідерландів, де у Гаазі розташовані штаб-квартири і Міжнародного суду ООН, і Міжнародного кримінального суду. «Наші партнери демонструють, що готові підставити плече Україні не тільки в частині військової, фінансової чи гуманітарної допомоги, а і юридичної. Ми будемо обговорювати питання не тільки налаштованості, а вже конкретного шляху. Налаштованість є, шлях буде й ціль буде досягнута», — наголосив він.

Водночас український парламент зі свого боку також робить усі необхідні кроки для якнайшвидшого запуску процедур щодо справи у міжнародних юридичних інституціях. Зокрема, вже прийнято і введено в дію відповідний законопроект щодо співпраці з МКС, відтак Суд тепер має абсолютно увесь інструментарій, щоб зробити все необхідне щодо провадження у справі про відповідальність росії.

Крім того, зазначив Руслан Стефанчук, парламент України зробив низку політичних заяв та звернень до міжнародних та світових інституцій та парламентів держав світу щодо створення спецтрибуналу, щодо проваджень у МКС, щодо репарацій та компенсацій від рф тощо. Також Верховна Рада України постійно працює над законодавчим забезпеченням, відповідністю європейському законодавству та механізмам міжнародного права питань, які стосуються відшкодування шкоди, завданої Україні, замороження активів рф, конфіскації її власності та передачі її Україні.

«І ще одне важливе питання, яке ми маємо вирішити — це питання державного суверенітету рф, щоб ми могли в юридичних інституціях притягти й державу рф до відповідальності. Питань багато. Питання складні. Але я переконаний, що ми знайдемо на них відповіді», — запевнив Голова Верховної Ради України.

Українці сплачують за справедливість найдорожчу ціну

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у Львові також зустрівся з Генеральним директором Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Крістосом Джакумопулосом.

Основною темою зустрічі стали питання, пов’язані із затвердженням певного компенсаційного механізму, який буде використовуватися для відновлення справедливості та понесення покарання росією за розв’язану війну в Україні.

«Сьогодні справедливість стала тією цінністю, за яку українці сплачують найдорожчу ціну — своє життя. Україна стоїть, бореться, але Україна потребує справедливості. Переконаний, що Рада Європи зможе зробити все, щоб справедливість зайняла своє достойне місце після завершення цієї війни», — звернувся до європейського колеги Руслан Стефанчук.

Зокрема, він перелічив конкретні кроки, запропоновані Україною, для втілення в життя механізму компенсації завданих російською агресією збитків. «Це багатовекторне завдання. І першим з найбільш нагальних питань є заснування Реєстру збитків. Важливо зафіксувати всю шкоду, завдану Україні росією, як матеріальну, так і моральну. Наступний важливий крок — започаткування Фонду компенсації збитків. Важливо погодити механізм, завдяки якому конфісковані активи рф будуть переходити у цей Фонд і накопичуватися. Третій пункт — створення Компенсаційної комісії, яка безпосередньо прийматиме рішення щодо виплати компенсацій», — поінформував про план глава українського парламенту, додавши, що також важливо не припиняти дискусії про створення спеціального трибуналу для росії, який зможе об’єктивно дослідити всі обставини справи й винести справедливий, неупереджений і законний вирок щодо країни-агресора.

На завершення розмови, Голова Верховної Ради України закликав Раду Європи й надалі грати провідну роль у втіленні вищезазначених кроків та висловив сподівання на позитивне рішення щодо їхньої підтримки у рамках 4-го саміту Ради Європи, який відбудеться у травні 2023 року. «Для нас цінна участь Ради Європи у цьому питанні. Ми хочемо робити це у повній відповідності до європейських стандартів, щоб разом притягнути росію, як країну-агресора, до відповідальності, справедливого покарання і відшкодування усіх збитків, завданих Україні цією жахливою війною», — підкреслив він.

Генеральний директор Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Крістос Джакумопулос запевнив співрозмовника, що Рада Європи від початку російської агресії підтримує Україну і залишатиметься на її боці до нашої Перемоги.

«Питання справедливості надзвичайно важливе сьогодні. Нагадаю, що воно складається з двох компонентів — покарання для тих, хто скоїв злочини, і компенсації для тих, хто зазнав шкоди. І тут маємо працювати разом, щоб справедливість отримала перемогу в усіх частинах цієї справи», — підкреслив Крістос Джакумопулос. Він також запевнив українського колегу, що Рада Європи готова взяти на себе керівництво у створенні Реєстру збитків та підтримує започаткування Фонду для компенсації цих збитків та Компенсаційної комісії.

«У Раді Європи сьогодні відбувається активна робота над складним процесом питання конфіскації, зв’язку конфіскованого майна із завданими збитками та компенсації за ці збитки. Працюємо над створенням додатку до нашої конвенції щодо запобігання, боротьби з відмиванням коштів, який би дозволив здійснювати таку конфіскацію без кримінального переслідування. Сподіваюся, що скоро ми матимемо повний юридичний арсенал для того, щоб продовжувати цю важливу роботу», — розповів Крістос Джакумопулос.

Насамкінець зустрічі він запевнив Голову Верховної Ради, що на майбутньому саміті у травні країни—члени Ради Європи основну увагу приділятимуть питанню притягнення до відповідальності росії за війну в Україні.

«Звичайно, провідну роль у цьому має відігравати Україна. І жодні рішення щодо притягнення до відповідальності не будуть прийматися без участі України», — наголосив Генеральний директор Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи.

Тільки разом ми можемо демонструвати силу і потужність великої нації

Голова Верховної Ради України, в межах робочої поїздки до Львова, взяв участь у засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.

Захід проходив під головуванням Президента України, за участі представників центральної влади, очільників різних відомств, міських голів, начальників військових адміністрацій.

Глава українського парламенту подякував усім, хто тримав та тримає «регіональний фронт» у важких та непередбачуваних умовах, викликаних російською агресією. «Коли створювався цей Конгрес, ставилися цілі для мирної країни. 24 лютого суттєво змінило пріоритети. Завдяки ЗСУ, ми маємо успіхи на полі бою, але й територіальні громади, й територіальна оборона зробили все для того, щоб наближати Перемогу якомога швидше. Дякую вам усім від імені парламенту, від імені всього Українського народу. Тільки разом ми можемо демонструвати силу і потужність великої Української нації», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Ключовим питанням засідання було забезпечення нагальних потреб громадян під час війни та воєнного стану. З огляду на це, очільник парламенту в своїй промові окреслив напрями роботи Верховної Ради над законодавчим процесом у цій площині.

Насамперед він закцентував увагу на першочерговому питанні для громадян — це соціальний захист. Зокрема, парламенту вдалося вибудувати систему фінансової підтримки найбільш постраждалих від російської агресії громадян, розширити коло осіб, яким надається соціальна допомога. І, запевнив Руслан Стефанчук, парламентарії продовжують робити все від них залежне, щоб забезпечувати достойний рівень соціального захисту українців під час війни.

«Друга складова — це відновлення регіонів, де ми вже зробили перші фундаментальні кроки, які стосуються і питань затвердження бюджету, і відновлення територій, і компенсацій за завдані збитки», — зауважив Руслан Стефанчук. Він додав, що кожний регіон, тією чи іншою мірою, постраждав від російської агресії, тому під час розробки механізму компенсації збитків роль громад буде надзвичайно важлива.

«Правильно сформульовані методики, підходи до забезпечення реєстру завданої шкоди, розпорядження цими надходженнями — це є складові успіху, прозорості, довіри один до одного. Це саме те, над чим парламент працюватиме найближчим часом», — закцентував Руслан Стефанчук.

Йшлося також і про національну безпеку на рівні регіонів, зокрема, порушувалося питання безпекової та гуманітарної ситуації на тимчасово окупованих та деокупованих територіях України, а також окремо учасники Конгресу обговорили стан реалізації проектів з відбудови енергетичної інфраструктури України, яку зруйнував ворог.

«Ми працюємо пліч-о-пліч і робимо все для того, щоб наша безпека та оборона, наше військо, Україна в цілому отримали потужну підтримку з боку єдиного законодавчого органу — парламенту України. Дякую усім, хто долучався до цього», — наголосив Голова Верховної Ради на завершення виступу.

Кінцевий «чек» за цю агресію має отримати путін і сплатити його повинна росія

На цьому Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив під час виступу на панельній дискусії «Злочини, пов’язані зі звірствами — російський наратив та спроби знищити право українського народу на існування як нації», яка відбулася в межах конференції «Об’єднані заради справедливості» у Львові.

Руслан Стефанчук зазначив, що сьогоднішня зустріч має стати ще одним кроком до створення фундаментального комплексного компенсаційного механізму, який забезпечить юридичну перемогу України у боротьбі з росією.

Він нагадав, що 14 листопада минулого року Генасамблея ООН прийняла дуже потужну резолюцію, в якій зазначила про необхідність створення якраз міжнародного компенсаційного механізму відшкодування. «Рішення підтримали 94 країни світу. Це — велика перемога, тому що це — перша точка відліку, від якої ми будемо рухатися далі», — зазначив глава парламенту.

Водночас він зауважив, що така робота повинна містити комплексний підхід і першою складовою такого підходу є його міжнародний характер, зокрема укладення багатосторонньої міжнародної угоди, яка передбачатиме створення міжнародного компенсаційного механізму.

«Ця Угода має враховувати всі види шкоди, завдані Україні та українцям в цій несправедливій війні: шкоду, завдану життю, здоров’ю, майну, моральну чи іншу шкоду майнового характеру; безпосередні та опосередковані збитки тощо. Має бути чітка, зрозуміла класифікація й підхід, щоб Україна потім не отримала регресних позовів по відшкодуванню цих збитків», — пояснив Руслан Стефанчук.

Другий важливий блок, за його словами, це створення трьох основних складових міжнародного компенсаційного механізму. «Без функціонування єдиного прозорого реєстру збитків, які завдано Україні, нам складно буде рухатися далі. Також дуже важливе формування Компенсаційної комісії — органу, який прийматиме рішення щодо верифікації цих збитків, а також надання згоди на їх компенсацію. Третя складова — це створення компенсаційного Фонду, куди «стікатимуться» заморожені активи рф», — перерахував глава парламенту. Водночас він наголосив, що при формуванні останньої складової потрібно усвідомлювати проблеми, які можуть виникнути. «Перше — це джерела наповнення Фонду. Крім того, дуже важливо узгодити норми міжнародного та національного законодавств, аби не виникла ситуація подвоєного відшкодування та неможливості стягнення компенсації через суперечності між законодавствами. Також маємо чітко розуміти, що робити у разі нестачі коштів у Фонді», — акцентував Голова Верховної Ради.

Окремо Руслан Стефанчук зупинився на роботі парламенту в питанні врегулювання національного законодавства для компенсації завданої шкоди. «Важливо, що компенсація державою завданої шкоди можлива лише за наявності джерел фінансування. І тут важливими є зміни законодавства України про санкції. У нас вже є можливість стягнення в дохід держави активів осіб, щодо яких застосовано санкції. І вже є практика застосування, зокрема ухвалено 12 відповідних рішень. Це — лише початок, але це — хороший приклад, як можна діяти на національному рівні», — зазначив Руслан Стефанчук.

Також він акцентував на проблемах у питанні відшкодування завданої агресором шкоди, над якими парламент працюватиме найближчим часом: відсутність матеріального права, яке б встановлювало відповідальність рф за усю шкоду; зміна законодавства про міжнародне приватне право, зокрема статті, яка передбачає імунітет рф від переслідувань, що є абсолютно неприпустимим в умовах війни із росією; питання стандартизації та методики нарахувань завданої рф шкоди тощо.

«Побудова юридичного «лабіринту» відшкодування шкоди, завданої агресором, має стати сьогодні завданням № 1 для юристів. Щоби це був чіткий, зрозумілий механізм, після якого нам не потрібно буде переживати за рішення, що приймаються державою і мають бути остаточними. Мета таких рішень — кінцевий «чек» за цю війну, який має отримати путін, і сплатити його повинна росія», — підкреслив у виступі Голова Верховної Ради України.

Цей рік стане роком нашої Перемоги

На теренах конференції «Об’єднані заради справедливості» Голова Верховної Ради зустрівся також із Президенткою Європейського Парламенту Робертою Мецолою (на знімку).

На початку зустрічі глава парламенту вкотре висловив вдячність особисто очільниці Європарламенту та її колегам за потужну та сталу підтримку України протягом всієї війни.

«Минулий рік в Україні був роком руйнувань, впевнений, що цей рік стане роком нашої Перемоги. Європейський Парламент, безсумнівно, перебуває на передовій підтримки України. І дякую, що цей рік ви — разом з Україною», — зазначив Руслан Стефанчук.

У Львові Роберта Мецола зустрілася також і з Президентом Володимиром Зеленським. Спільно вони поспілкувалися зі студентською спільнотою закладів вищої освіти Львівщини.

За повідомленнями прес-служби Апарату Верховної Ради України.

Фото: rada.gov.ua