Вони мають бути прописані таким чином, щоб ні в кого не виникало сумнівів, що наша держава буде в НАТО.

Про це заявив народний депутат, заступник голови парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, голова постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв.

«Зараз ми працюємо над тим, яким чином будуть прописані відповідні положення щодо нашого майбутнього членства у Північноатлантичному альянсі. Робота триває і на рівні парламенту, ми працюємо з колегами з інших країн, зокрема з тими, які мають певні застереження щодо України», - зазначив політик.

Він повідомив, що днями в Данії відбулося кілька плідних зустрічей. Є непогані новини щодо допомоги Україні озброєнням, однак питання щодо НАТО також порушувалися на рівні парламенту.

«Зараз Данія виступає за наш вступ до Альянсу, але все ж чекає закінчення війни в Україні. Ось так ми пропрацьовуємо країна за країною, і після війни наше завдання якнайшвидше отримати тридцять «так» від тридцяти членів НАТО», - сказав парламентарій.

Він нагадав, що Україна продовжує наполягати на вступі без ПДЧ, який до запрошення Швеції та Фінляндії був обов’язковим.

«Сьогодні є прецедент запрошення цих двох держав без ПДЧ. Ми на цьому також наголошуємо, але розуміємо побоювання наших партнерів і погоджуємося, що це має бути після війни й після деяких реформ, які ми ще маємо провести. Саме в такому форматі, як ми очікуємо, буде це прописано у фінальному комюніке на саміті у Вільнюсі», - зауважив народний депутат. 

За його словами, у непублічному спілкуванні генсек НАТО Єнс Столтенберг виступає абсолютно за наше членство у блоці. Однак він наголошує, що до моменту політичного рішення Україна може зробити дуже багато на технічному рівні, зокрема переходячи на зразки західного озброєння, запроваджуючи стандарти тощо.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України