Цим видом бізнесу в області займалося більше двох сотень суб’єктів господарювання, з яких юридичних осіб — лише п’ята частина.

Загалом із майже 3 тис. га водного плеса одержали 1,2 млн кг риби. Якщо поділити цей обсяг на ту кількість населення, яку область мала до війни та масової евакуації, вийде трохи більше кілограма річкової риби на людину на рік — показник із таких, які, м’яко кажучи, не радують. Цілком можливо, на нього також вплинула війна. До речі, Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує споживати кожному 20 кг риби на рік, незалежно від того, річкова вона чи морська.

Порівняно з 2021-м виробництво річкової риби на Сумщині скоротилось на 500 тонн, а загальна площа водойм, що використовуються для розведення «хвостато-лускатих», зменшилась на понад 100 га. Знизилась і «урожайність» плеса: тоді як позаминулого року на кожному гектарі виловили в середньому 546 кг риби, минулого отримали лише 400 кг. Але війна тут, цілком можливо, і «майже ні при чому». Тенденція скорочення виробництва річкової риби простежується ще з попередніх років. Зокрема, у 2018-му на Сумщині було виловлено 2,9 млн тонн риби. Якщо цей показник порівняти із результатами позаминулого і минулого років (відповідно 1,7 млн та 1,2 млн тонн), побачимо досить круте падіння. В управлінні Державного агентства меліорації та рибного господарства на Сумщині вважають, що рибогосподарській діяльності заважають об’єктивні чинники. Серед них — зменшення водоресурсного потенціалу області та надмірне антропогенне навантаження на водойми.

Найбільше торік на Сумщині одержали коропа — майже 65% від валового улову. На другому місці товстолоб (25%), за ним іде карась, якого упіймали 7,5%. Решта сортів риби (щука, судак та інші) не дотягли навіть до відсотка. Ловилась і делікатесна рибка. Комусь дісталось 3,4 тонни сомів та 4 центнери форелі і бістера. Останній сорт — осетровий, його вивели штучно, схрестивши білугу і стерлядь. Перші два склади у назвах двох останніх сортів селекціонери використали, аби дати ім’я гібриду.

Найпопулярніша річкова риба — короп — кілька днів тому коштувала на центральному ринку обласного центру 125 грн за кілограм. Це найвища ціна — її правлять за екземпляри, котрі можна нафарширувати та запекти у духовці. Менша коштує дешевше. У лютому порівняно із січнем риба подорожчала на 7,3%.

Сумська область.

Фото з сайту sumypost.com.