Кабінет Міністрів затвердив кандидатуру керівника Національного антикорупційного бюро України. За підсумками відбору Конкурсної комісії та після спілкування трьох кандидатів із Прем’єр-міністром директором НАБУ призначено Семена Кривоноса.

«Був проведений прозорий конкурс. Половина складу конкурсної комісії — це представники від наших міжнародних партнерів. Усі засідання комісії транслювалися. Тести, знання законодавства, практичне завдання, перевірки на доброчесність кандидатів. Усе це було зроблено», — зазначив глава уряду.

За словами прем’єра, із призначенням директора НАБУ Україна виконала всі сім рекомендацій Європейського Союзу, які були визначені при отриманні статусу кандидата, тож наша держава вже цього року може розпочати перемовини про вступ до ЄС.

«Після призначення директора НАБУ ми також маємо повністю сформовану, працюючу та незалежну антикорупційну інфраструктуру. Це демонструє відданість нашої команди принципу нульової толерантності до корупції та підтримки антикорупційних інституцій», — наголосив Д. Шмигаль.

Крім того, Кабмін затвердив Державну антикорупційну програму на 2023—2025 роки, яка є ключовим інструментом реалізації затвердженої законом України Антикорупційної стратегії на 2021—2025 роки.

«Програма містить заходи, спрямовані на підвищення ефективності системи запобігання корупції в різних сферах суспільного життя, формування негативного ставлення до корупції в суспільстві та забезпечення невідворотної відповідальності за корупцію», — зазначив прем’єр.

Зокрема, ця програма передбачає низку заходів у сфері судочинства, державного регулювання економіки, митної справи та оподаткування, державного та приватного сектору економіки, будівництва, земельних відносин та інфраструктури, сектору оборони, охорони здоров’я, освіти й науки та соціального захисту.

Документом також передбачено заходи, спрямовані на усунення можливих корупціогенних факторів, вдосконалення формування та реалізації державної антикорупційної політики, врегульовуються питання координації та моніторингу оцінки ефективності реалізації Антикорупційної стратегії та державної програми з її виконання.

«Маємо розуміння, що такий важливий документ повинен залишатись «живим», відкритим для пропозицій і доповнень. Тому будемо працювати з парламентом, з іншими стейкхолдерами, з керівниками антикорупційних органів», — наголосив Д. Шмигаль.

На думку глави уряду, структурна корупція в Україні відсутня, однак існує людський фактор, коли людина піддається спокусі корупції. Тож держава має усунути цей чинник, в тому числі за допомогою діджиталізації. Він відзначив, що в цьому напрямі Україна далеко просунулася, адже навіть іноземні партнери переймають досвід «Дії».

«Сьогодні українське суспільство й українська влада, як частина українського суспільства, мають нульову толерантність до корупції. Важливо, що всі рішення щодо людей, які підозрюються в корупції, ухвалюються політично дуже швидко. Інституції сьогодні реагують миттєво. Це хороший показник для суспільства й наших партнерів, що ми не толеруємо корупціонерів», — підкреслив прем’єр.