5 березня 2023 року набрала чинності Глобальна конвенція з визнання кваліфікацій, що стосуються вищої освіти: https://www.unesco.org/en/higher-education/global-convention. Цю Конвенцію було прийнято у листопаді 2019 року на 40-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, і вона стала першою угодою ООН про вищу освіту глобального масштабу.

Її вже ратифікувала 21 країна, зокрема Австралія, Норвегія, Сполучене королівство, Франція, Швеція, Японія та ін. Україна на сьогодні цю Конвенцію не ратифікувала.

Глобальна конвенція встановлює універсальні принципи справедливого, прозорого та недискримінаційного визнання кваліфікацій вищої освіти та кваліфікацій, які дають доступ до вищої освіти та пропонують можливості для подальшого навчання та працевлаштування. Глобальна конвенція також сприяє визнанню кваліфікацій, попереднього навчання та періодів навчання, отриманих дистанційно. Крім того, вона сприяє визнанню кваліфікації біженців, навіть у випадках відсутності документів про освіту.

Ратифікувавши Глобальну конвенцію, країни зобов’язуються зміцнювати міжнародне співробітництво у сфері вищої освіти, підвищувати її якість вдома та в усьому світі, а також сприяти тому, щоб академічна мобільність і визнання кваліфікацій стали реальністю для мільйонів людей у всьому світі.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України