7 березня відбувся черговий обмін полоненими. Україні вдалося повернути додому 130 захисників, повідомив керівник ОП Андрій Єрмак у своїх соцмережах.

«Це воїни ЗСУ, нацгвардійці, прикордонники, ДССТ. Серед них - 87 захисників Маріуполя, 71 з яких - із "Азовсталі», - написав Єрмак.

Також Україні повернули воїнів, взятих у полон в районі Бахмута та Соледара. «Загалом 35 людей з Донецького напрямку», - поділився керівник Офісу президента.

«Більшість з людей, яких ми повертаємо сьогодні, мають важкі поранення. Як каже президент Володимир Зеленський, держава повинна подбати про кожного з них. Кожен з наших героїв має відчувати, що держава піклується про нього», - підкреслив він.

4 лютого Україні після низки випадків, коли РФ без причин зривала усілякий обмін, вдалося повернути з полону 116 захисників – оборонців Маріуполя, снайперів, бійців ССО та інших.

Того ж дня вдалося повернути тіла загиблих іноземних волонтерів-добровольців Крістофера Метью Перрі та Ендрю Тобіаса Метью.

Росіяни повертають насамперед своїх кадрових військових і мало турбуються про долю частково мобілізованих, кинутих, як «гарматне м’ясо», на позиції ЗСУ.

За даними Мінреінтеграції, упродовж 2022 року із російського полону Україні вдалося повернути майже 1,6 тис. людей.

Нагадаємо

6 березня російські окупанти поширили відео розстрілу українського військовополоненого після гасла "Слава Україні". Це не перший факт воєнних злочинів РФ в Україні.

Відомо, що керівництво РФ заборонило своїм військовим на деяких напрямках брати у полон захисників, навіть коли ті здаються без зброї.

Кричущим злочином стала й масова страта українських оборонців в Оленівській колонії. Росія досі не передала ні Україні, ні міжнародним організаціям реальні дані про загиблих полонених.

Вл. інф.