Від початку повномасштабної війни Миколаїв відчуває неймовірну підтримку друзів із Європи та всього світу. Іноземні міста відправляють гуманітарну допомогу, спецтехніку, обладнання для комунальних підприємств, медичних закладів. Це допомагає Миколаєву вистояти в найважчі часи.

Паралельно триває підготовка до повоєнної відбудови. Міська влада спільно з командою міжнародних експертів працює над розробкою генплану та не припиняє пошук надійних партнерів за кордоном, здатних підтримати, поділитися досвідом та підвищити спроможність громади.

У лютому цього року миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич та його заступники здійснили кілька робочих візитів з метою розвитку мережі донорів та налагодження міжнародного муніципального партнерства.

«Миколаївці працювали на міжнародному форумі у Варшаві «Rebuild Ukraine», де загалом були представлені 66 українських громад. Наше місто підготувало два проекти, для реалізації яких необхідна допомога: будівництво дитячого садка в мікрорайоні Північний та відновлення школи № 51 у мікрорайоні Соляні, що була зруйнована ворожими обстрілами», — розповів Олександр Сєнкевич.

За словами міського голови, під час форуму відбулася зустріч з міністром закордонних справ Данії Ларсом Люкке Расмуссеном, а також представниками бізнесових кіл цієї країни. Саме Данія надала Миколаєву значну допомогу для ліквідації наслідків масштабних обстрілів, підтримки стабільного функціонування міського господарства, підготовки міста до зими.

Олександр Сєнкевич ознайомив данських підприємців з економічним потенціалом Миколаєва, планами та перспективами можливої співпраці.

«Доки триває війна, не маючи можливості зайти до нас фізично, вони можуть допомогти в розробці проектно-кошторисної документації за грантові кошти. І Данія готова це робити, — зазначив посадовець. — На зустрічі були представники майже 30 різних компаній — будівельних, вантажних, виробничих. Нас цікавить залучення технологій цих компаній, розгортання їхніх виробництв у нашому місті. Домовилися, що данські партнери приїдуть до Миколаєва, щоб безпосередньо на місці оцінити перспективи подальшої роботи».

На думку міського голови, іноземний бізнес потенційно може зацікавити транспортно-логістична мережа нашого міста: тут є порт, залізниця, автошляхи. Розглядається можливість створення виробництва будівельних матеріалів, адже після війни виникне величезна потреба в будівельних конструкціях та матеріалах.

Післявоєнний розвиток має відбуватися не лише за рахунок донорів, а й шляхом зростання виробництва всередині країни. «Я не раз наголошував, що ми не хочемо бути країною з простягнутою рукою. Ми прагнемо бути партнерами, і сьогодні нам треба зрозуміти, що потрібно іноземному бізнесу, аби розвивати свою підприємницьку діяльність у нас», — поділився Олександр Сєнкевич.

Під час форуму також проведено низку зустрічей з представниками бізнес-кіл Італії та Німеччини. Одна з компаній нині готується надати місту додаткові системи очищення води. Також миколаївська делегація побувала з дводенним візитом у Нідерландах. Посадовці ознайомилися зі стратегією відновлення Роттердама після війни, дізналися про конкретні стратегії та підходи, які використовували проектувальники міста. Миколаїв зацікавив досвід розвитку Роттердама як портового міста. Комунікація щодо співпраці в цьому напрямку продовжиться.

«За ці півроку Миколаїв показав себе відповідальним партнером. Міжнародні організації та колеги з інших міст висловлюють зацікавленість у поглибленні співпраці», — підсумував міський голова.

Миколаїв.

Фото з відкритих джерел.