Настрої у правлячій коаліції — між соціал-демократами, «зеленими», вільними демократами — залишаються напруженими вже впродовж тривалого часу.

Але в понеділок, 6 березня, на виїзному засіданні кабінету в Мезеберзі, що в землі Бранденбург, намітився прогрес у розв’язанні спірних питань. Принаймні розпаду коаліції, як прогнозувало чимало експертів, не буде. Хоча розв’язувати проблеми, котрі накопичилися, доведеться. Ідеться про розширення автомагістралей, заборону на нові нафтові та газові системи опалення, поступову відмову від використання двигунів внутрішнього згоряння, подальше фінансування основних дитячих виплат тощо.

Утім, нехай там як, а питання допомоги Україні — навіть за таких непростих умов — не сходить з порядку денного. Про це заявив на прес-конференції за підсумками виїзного засідання уряду канцлер ФРН та глава кабінету Олаф Шольц.

Ішлося, зокрема, про можливе мирне врегулювання конфлікту та умови припинення війни. Шольц, відповідаючи на такі запитання журналістів, був однозначний: Захід не ухвалюватиме будь-яких рішень щодо України за спиною її громадян. «Ми з усіма нашими друзями та союзниками завжди чітко заявляли, що не прийматимемо рішення за спиною українців», — сказав канцлер. І додав: «Німеччина й надалі підтримуватиме Україну», зазначивши, що Берлін робить нині більше за інших у Європі для надання допомоги Києву.

«Ми підтримуватимемо Україну стільки, скільки буде потрібно. В континентальній Європі ми — країна, яка робить більше від усіх, надаючи фінансову, гуманітарну допомогу, постачаючи нашу зброю, організовуючи навчання (українських військових. — Ред.), ремонтні роботи і, звичайно, здійснюючи необхідні поставки боє-
припасів», — наголосив Шольц.

А в неділю, 5 березня, в інтерв’ю американському каналу SNN канцлер пообіцяв не приймати рішень стосовно Криму та Донбасу без України. Так він прокоментував запитання про те, чи можливо провести переговори про врегулювання конфлікту на умовах відмови України від домагань на території Донбасу та Криму.

Шольц також заявив, що гарантії безпеки Україні буде надано західними країнами після завершення конфлікту. Водночас канцлер Німеччини запевнив, що ФРН і надалі нарощуватиме виробництво озброєнь та техніки, необхідних для оборони.

Берлін.