Під головуванням віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної (на знімку) відбулася нарада із заступниками міністрів з питань європейської інтеграції щодо плану дій для проведення первинної оцінки стану імплементації актів права Європейського Союзу.

«Під час Саміту Україна—ЄС 3 лютого 2023 року було закріплено запуск роботи з підготовки Національного плану адаптації України до актів права ЄС. Невід’ємною умовою для підготовки цього плану є проведення так званого «селф-скринінгу». Ми маємо проаналізувати відповідність нашого законодавства певному законодавству Євросоюзу, щоб чітко розуміти обсяг робіт, який потрібно виконати. Наразі важливо провести точну оцінку наших зусиль, побачити слабкі місця та зрозуміти, де треба посилитися», — зазначила Ольга Стефанішина.

Віце-прем’єр нагадала, що 28 лютого Кабінет Міністрів затвердив Порядок проведення оцінки адаптації законодавства України до права ЄС — так званого «селф-скринінгу».

Згідно з документом, до 30 червня 2023 року міністерства та центральні органи виконавчої влади мають провести відповідну оцінку, а до 30 серпня подати уряду звіт із конкретними пропозиціями щодо узгодження секторального законодавства відповідно до права ЄС, повідомили в Офісі віце-прем’єр-міністра.

«Ваше головне завдання — визначити стан імплементації кожного акта права ЄС», — зазначила О. Стефанішина, наголосивши, що заступники міністрів також мають надати актуальну інформацію щодо нормативно-правового наближення до актів права ЄС України.

«Україна вже розпочала підготовку до майбутніх перемовин про членство в ЄС. Ми очікуємо, що формальне рішення щодо початку перемовин буде ухвалене в кінці року. Для цього створено всі політичні умови. Думаю, у нас буде позитивна оцінка щодо семи політичних критеріїв: і морально, і юридично ми з Європейською Комісією уже почали готуватись до початку цього процесу», — наголосила віце-прем’єр-міністр.

Вл. інф.