Міжнародний проєкт «Юрта Незламності», який відображає багаторічні дружні стосунки між українським та казахським народом, був ініційований головою міжпарламентської групи дружби «Україна— Казахстан» народним депутатом України Сергієм Нагорняком, казахським бізнесменом Даулетом Нуржановим та представниками казахської діаспори в Україні.

«Коли на зв’язок зі мною вийшов казахський підприємець і попросив встановити юрту в Дніпрі, яку він подарував, я, звісно, погодився. Це місце, що за потреби виконує роль звичайного Пункту незламності з генератором і Starlink, а також це культурний простір, де бажаючі можуть ознайомитись із багатою культурою Казахстану, відвідати майстер-класи та різноманітні заходи. А найголовніше — це символ багатовікової дружби українського і казахського народів», — підкреслив Сергій Нагорняк.

Почесний консул Республіки Казахстан у Дніпрі Інна Медяник вважає дуже важливим, що міжнародні партнери завжди готові підтримати Україну: «Не тільки у мирний час, але й коли до нас прийшла біда. Це є яскравим доказом того, що всі цивілізовані народи бачать і розуміють, наскільки українці щирі та сміливі. Разом переможемо!».

Схожі юрти вже встановили у Бучі, Києві, Харкові, Львові та Одесі. Незабаром планують розгорнути ще дві. Вони різні за розміром: деякі вміщують одночасно від п’ятнадцяти до тридцяти людей, інші — до шістдесяти.

«Це дружній крок, аби показати, що ми разом з Україною. Підтримуємо і підтримуватимемо її. Багато гуманітарної допомоги йде з Казахстану. Люди передають речі, продукти, збирають кошти», — розповіла етнічна казашка Саулє, яка понад тридцять років мешкає в Україні, а зараз працює у команді волонтерів, котрі займалися встановленням юрт в українських містах.

«Розуміємо, як сильно українці зараз потребують підтримки. Тому із задоволенням долучилися до реалізації проєкту у Дніпрі, бо хочемо, щоб якомога більше людей відчули турботу», — каже інша волонтер Асія.

Тут можна пригоститися чаєм, скористатися облаштованими місцями для підзарядки гаджетів та безперебійним доступом до Інтернету за допомогою Starlink. Встановили й генератор.

«Мешканці області будуть приходити до юрти не лише під час можливих вимкнень світла, а й щоб більше дізнатися про традиції Казахстану, побачити автентичне житло кочівників, зануритися в атмосферу їхнього побуту», — вважає перший заступник начальника ОВА Володимир Орлов.

На відкриття «Юрти незламності» прийшли дніпряни, військові та гості міста. Лунали гімни України та Казахстану. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих захисників і мирних жителів. Пригощали й традиційними казахськими стравами — пловом та смаженими пухкими кульками з тіста — баурсаками.

«Юрта для казахського народу — як для українців вишиванка. Символ, культурне надбання, генетичний код нації. Для нас її встановлення — чіткий меседж: Україна в своїй боротьбі не сама», — зазначив голова обласної ради Микола Лукашук.

Присутні підкреслили, що встановлена «Юрта Незламності» є знаком взаємодопомоги і дружби України й Казахстану — знаком того, що вільні казахи ніколи не будуть осторонь тієї біди, яка сталася в нашій державі.
Юрта буде відкрита щодня з 9:00 до 19:30.

Дніпропетровська область.

Фото Дніпропетровської ОВА.