Під час атаки рф застосувала крилаті ракети, ракети ППО класу «земля-земля», іранські безпілотні літальні апарати одностороннього ураження, а також незвично велику кількість гіперзвукових балістичних ракет повітряного базування.

Це була перша велика хвиля дальніх ударів з 16 лютого 2023-го і, най-імовірніше, одна з найбільших з грудня 2022 року. Українські офіційні особи повідомили про щонайменше 11 загиблих цивільних.

«Інтервал між хвилями ударів, імовірно, зростає, тому що нині росії необхідно накопичити критичну масу нещодавно вироблених ракет безпосередньо в промисловості, перш ніж вона зможе організувати достатньо потужний удар, щоб надійно придушити українську протиповітряну оборону», — йдеться в огляді МО Британії.

Той ракетний удар рашистів відрізняється часом та активним використанням ракет «Кинджал» та Х-22. Цього разу рф використала нову тактику. Перед тим була понад двотижнева тиша, під час якої ворог, вочевидь, накопичував відповідні запаси. Згідно з даними Командування Повітряних сил України 9 березня росіяни випустили 81 ракету різних типів та вісім дронів Shahed.

Кількість крилатих ракет у пуску становила 48 одиниць, з яких 34 було знищено, що становить 70%. Зазначалося, що всі ракети X-59 та Х-31П не досягли своєї цілі завдяки організованій протидії Сил оборони. Також відмінусовано чотири дрони-камікадзе.

Водночас збиття X-22, Х-47 «Кинджал» та зенітних ракет з комплексів С-300 залишається неможливим наявними в ЗСУ засобами. Цього разу країна-терорист здійснила одночасний пуск шести «Кинджалів», що є, за словами експертів, украй нетиповим, бо раніше йшлося про одиничні пуски.

Аналітики зазначають і про нетиповий час, обраний противником для удару. Мовляв, раніше абсолютна більшість ракетних атак (окрім 16 лютого) відбувалася у світлу пору доби. Цілком імовірно, що тепер саме нічні атаки можуть стати для рашистів основними. Оглядачі Defanse Express наголошують: нічне використання крилатих ракет типу Х-101 має свою особливість, пов’язану з меншою точністю наведення — один з чотирьох компонентів системи навігації цієї ракети в темну пору доби фактично не працює.