Підсумовуючи результати відрядження, співголова групи з міжпарламентських зв’язків з Азербайджанською Республікою очільник делегації Володимир Крейденко відзначив високий рівень підтримки України і азербайджанським керівництвом, і бізнесом та громадськими організаціями.

— За час повномасштабного вторгнення рф на нашу землю азербайджанська сторона вже надала Україні гуманітарної допомоги (продуктів, медикаментів та медичного обладнання) загальною вагою понад дві тисячі тонн на більш як 20 млн дол. США. Зокрема, 1 445,5 тонни — від уряду Азербайджану та 605,4 тонни — від населення, представників бізнесу та діаспорських організацій, — розповідає Володимир Крейденко. — Для доставки гуманітарної допомоги в Україну за рішенням керівництва Азербайджану було залучено азербайджанську авіакомпанію Silk Way, яка на безоплатній основі здійснила десять літако-вильотів.

Крім того, урядом Азербайджану виділено гуманітарну допомогу у вигляді електротехнічного обладнання, яке допомогло нам впоратися з наслідками російських бомбардувань енергетичних об’єктів. Так, за словами Володимира Крейденка, у грудні 2022 року та в січні 2023-го в Україну було відправлено 50 силових трансформаторів та 50 генераторів, також до нашої країни було доставлено партію з 71 генератора, придбану азербайджанським бізнесом.

Під час свого візиту народні депутати України провели низку зустрічей із керівництвом Міллі Меджлісу, Робочої групи з міжпарламентських зв’язків Азербайджан—Україна Міллі Меджлісу, міністерства закордонних справ, міністерства цифрового розвитку і транспорту, державної нафтової компанії (SOCAR), торгово-промислової палати, а також з представниками бізнесу та благодійних громадських організацій Азербайджанської Республіки.

На цих зустрічах, зокрема, обговорювалося поглиблення співпраці в межах міжнародних організацій. Насамперед українська сторона закликала Азербайджанську Республіку зайняти більш принципову та активну позицію в засудженні протиправних дій росії, зокрема в частині підтримки ініціатив України в рамках міжнародних організацій. Адже, як зазначив Володимир Крейденко, на жаль, за час війни України з російським агресором (починаючи з 2014 року) Азербайджан лише одного разу підтримав резолюцію Генасамблеї ООН «Територіальна цілісність України» (27.03.2014), у решті голосувань за резолюції ГА ООН, які засуджували дії росії та підтримували Україну, представники Азербайджану участі не брали.

Також українські парламентарії запросили азербайджанську сторону долучитися до роботи Міжнародної Кримської платформи, зокрема її парламентського виміру, та підтримати на парламентському рівні ініційовану Президентом України формулу миру.

Під час зустрічі з керівництвом державної нафтової компанії Азербайджану (SOCAR) українські народні депутати висловили вдячність за надану Україні підтримку в умовах російської агресії. Нагадаємо, що на початковому етапі повномасштабних воєнних дій українська дочірня компанія державної нафтової компанії Азербайджану SOCAR Energy Ukraine безплатно надала 10 тис. літрів пального для забезпечення автопарку ДСНС України та служби швидкої невідкладної допомоги, а також на безоплатній основі забезпечувала пальним автомобілі з гуманітарним вантажем, які прямували з Туреччини до України.

Крім того, SOCAR Energy Ukraine фінансувала проект з відновлення школи в Ірпені, а благодійний фонд «SOCAR-Благо» зібрав 200 тис. грн для медичних закладів, які надають допомогу українському цивільному населенню, яке дістало поранення внаслідок воєнних дій.

На зустрічі було обговорено подальшу участь SOCAR у проектах з відновлення соціальної інфраструктури нашої держави.

Володимир Крейденко наголосив, що за результатами візиту вдалося досягнути домовленостей з депутатами Міллі Меджлісу Азербайджану щодо здійснення ними офіційного візиту до України з метою ознайомлення з наслідками збройної агресії росії, а також відвідання постраждалих від окупації регіонів України, адже від початку повномасштабного вторгнення збройних сил росії на нашу територію азербайджанські високопосадовці Україну ще не відвідували. Крім того, на зустрічі з азербайджанськими колегами українські народні депутати обговорили сприяння парламенту Азербайджану в оздоровленні та реабілітації українських дітей, які постраждали в результаті збройної агресії росії.

Під час візиту українські парламентарії також обговорили поточний стан та перспективи розвитку співпраці між нашими державами у сфері транспортної інфраструктури.

Наголошено на важливості участі України в регіональному і трансрегіональному транспортному співробітництві з метою зростання торгівлі і транспортування товарів у країни Центральної, Західної та Північної Європи та у зворотному напрямку. Члени української делегації висловили підтримку лідерству Азербайджанської Республіки щодо розвитку транскаспійського транспортного маршруту Європа—Азія («Серединного коридору»), що має пріоритетне значення як логістичний маршрут в обхід росії. Був також обговорений досвід Азербайджану у відновленні інфраструктури після воєнних дій та проекти транспортної інфраструктури, реалізовані на визволених територіях Карабаху.

За словами очільника делегації українських народних обранців Володимира Крейденка, під час зустрічей на офіційному рівні з керівництвом Азербайджанської Республіки також порушувалися питання співпраці між нашими державами щодо відбудови стратегічних об’єктів енергетичної інфраструктури України. Зокрема, щодо відновлення або побудови нафтопереробного заводу із залученням азербайджанських інвестицій; питання подальшого розвитку співробітництва в транспортній сфері в рамках ГУАМ; питання співпраці у сфері вищої освіти; а також — можливості отримання Верховною Радою України статусу спостерігача в Парламентській асамблеї тюркських держав (ТЮРКПА).

Співголова депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Азербайджаном Володимир Крейденко під час візиту також зустрівся з азербайджанськими громадськими діячами і представниками бізнесу, які надають Україні найбільше гуманітарної допомоги у часи повномасштабного російського вторгнення, та відзначив їх подяками від Голови Верховної Ради України.

Підсумовуючи результати візиту української парламентської делегації до Азербайджану, Володимир Крейденко підкреслив, що дружні відносини між нашими державами лише зміцнюються, а співпраця у гуманітарній, економічній і фінансовій сферах продовжує динамічно розвиватися та має гарні перспективи до зростання.

За матеріалами прес-служби народного депутата Володимира Крейденка.

Фото надано прес-службою народного депутата.