Народні депутати звернулися з листом до голови СБУ Василя Малюка, у якому попросили у зв’язку з розірванням Національним заповідником «Києво-Печерська лавра» договору оренди приміщень обителі з українською православною церквою (московського патріархату) забезпечити збереження святинь та музейних експонатів, що тут розміщені.

Керівництво заповідника вимагає від монахів упц мп покинути територію національної святині та звільнити до 29 березня державні приміщення, які вона орендує в Нижній лаврі. Підставою для розірвання угоди від 19 липня 2013 року про безоплатне користування культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю, стали, за словами міністра культури Олександра Ткаченка, «порушення щодо використання майна, і їх досить багато, у тому числі новобудови на території Нижньої лаври без відповідних дозволів, і багато інших речей».

Голова парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради Микита Потураєв зазначає: «Ми звернулися до голови СБУ Василя Малюка з листом, тож я впевнений, що компетентні органи подбають, щоб нічого не було втрачено з Києво-Печерської лаври. На мій погляд, росія буде намагатися вдатися до провокацій і заважатиме звільненню лаври до 29 березня. Однак, наскільки мені відомо, наші правоохоронці до цього готові».

Як повідомив в ефірі телемарафону Олександр Ткаченко, в лаврі, «крім нерухомого майна, є ще музейні експонати, понад 800 екземплярів, у тому числі мощі святих, які були передані на використання монахам, і щодо них буде проведена окрема ревізія, наскільки вони там збережені». Міністр наголосив, що останню ревізію в лаврі було проведено 2018 року і всі об’єкти є у переліку. «Будь-який крок, який можуть здійснити представники упц мп відносно рухомого майна, власне музейних експонатів, буде зафіксовано, і вони будуть нести кримінальну відповідальність». Державна аудиторська служба під час ревізії Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» виявила на території, яку орендувала упц мп, 36 самочинних новобудов. Усі вони, як повідомляють ЗМІ, є комерційними та господарськими спорудами і не мають прямого стосунку до чернечого життя.

Крім того, встановлено факти незаконної передачі у користування пам’яток культурної спадщини. З 11 березня на території заповідника працюють робочі групи, утворені заповідником для інвентаризації майна та обстеження технічного стану будівель і споруд лаври. Встановлено, що деякі пам’ятки архітектури понівечено.

Глава упц мп митрополит Онуфрій назвав рішення про розірвання договору оренди «несправедливим». «Ми отримали лист від заповідника, що вони відмовляються укладати з нами договір оренди. Це означає, що ми маємо покинути лавру... Не справедливо не давати нам дозвіл тут служити». Водночас міністр культури заявив, «що монаше життя в лаврі має продовжуватися». 

Голова Державної служби з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський вважає, що обитель можуть передати в оренду іншій церкві, не пов’язаній з московським патріархатом.

«Сам факт того, що в одній з найбільших святинь України «засів, так би мовити, московський патріархат, викликав дедалі більше громадського збурення. Це збурення багаторазово посилювалося хамською поведінкою намісника, україножерством немалої частини насельників і специфічним ставленням до історичної спадщини», — зазначив Віктор Єленський.

Про відмову виконувати рішення державних структур заявив представник російської православної церви в Україні митрополит Павло Лебідь. «Ми не збираємося виселятися і не будемо», — сказав він.

За словами Микити Потураєва, довкола питання звільнення лаври від упц мп відчувається певна суспільна напруженість.

«Нам треба готуватися й до того, що до Києво-Печерської лаври прийде і патріотично налаштована громадськість, зокрема ветерани війни, щоб підтримати її звільнення від представників московського патріархату», — наголосив парламентарій.