У день 160-річчя від дня народження Володимира Вернадського — природознавця, філософа, мислителя, засновника геохімії, біогеохімії та радіогеології, автора понад 400 опублікованих праць за життя і сотень, опублікованих пізніше, та ще неопублікованих, команда 27-ї Української арктичної експедиції спільно з Національним антарктичним науковим центром закликали заблокувати співпрацю з країною-агресором у різних сферах.

«Сьогодні ми відзначаємо 160 років від дня народження всесвітньо відомого українського вченого Володимира Вернадського. Він був першим президентом Академії наук України, і наша станція тут, в Антарктиді, названа на його честь. Володимир Вернадський усе життя вивчав глобальні процеси на планеті Земля та працював не лише заради нашої країни, а й заради всього людства та його майбутнього, — йдеться у зверненні, розміщеному на офіційній сторінці Національного антарктичного наукового центру. — Цього дня ми особливо гостро відчуваємо, ніби живемо у двох різних століттях. З одного боку, ми нині працюємо в Антарктиді — на єдиному континенті планети, де немає війн та навіть просто озброєних людей. Ми тут для того, щоб розв’язувати проблеми людства ХХІ століття — вивчати глобальні кліматичні зміни, взаємодію космосу та атмосфери, питання екології тощо.

Водночас у нашій рідній країні, де залишились наші сім’ї та друзі та куди ми скоро повернемося, — зовсім інший час. Агресія росії намагається відкинути нас далеко назад, десь у середину ХХ століття, у роки страшних кривавих війн та геноциду цілих народів, роки диктатур та тоталітарних режимів. Володимир Вернадський, який усе життя плідно працював у двох країнах — Україні та росії й дав людству не лише наукові здобутки, а й філософію «ноосфери» — Сфери Розуму, породженої людськими думками, — навряд чи повірив би, що в ХХІ столітті можлива агресія рф проти України».

Усьому людству, котре замість спільної праці задля розв’язання глобальних проблем змушене буде дбати про оборону від агресорів, дуже важливо виявити солідарність із жертвами агресії та допомогти ізолювати агресора в усіх сферах, зокрема — у наукових дослідженнях.

«Пам’ятаймо, що в тоталітарних режимів не буває «науки заради істини», «науки поза політикою». Навіть найбезневинніші дослідження диктатори рано чи пізно можуть використати для зміцнення своєї влади, заради війн і насилля. А будь-які міжнародні контакти, навіть здавалося б суто академічні, послаблюють ізоляцію злочинного режиму путіна та стають аргументами пропаганди про нібито сприйняття та виправдання світовою спільнотою російського брутального вторгнення. Тож співпраця з росією та росіянами навіть у дуже мирних галузях науки все одно стає сприянням агресії росії і вбивству українців», — наголошують дослідники.

Вони закликали світову наукову спільноту припинити будь-яку співпрацю з росією та росіянами доти, «доки російське суспільство не схаменеться, не відмовиться від агресії проти своїх сусідів і не засудить війну та воєнних злочинців».

У зверненні наголошується, що ХХІ століття має стати століттям ноосфери — сфери людського розуму, сфери взаємодії та взаєморозуміння народів заради розв’язання глобальних проблем планети.