Нещодавно в Коростені відбулось засідання Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, в рамках якого за підтримки програми «U-LEAD з Європою» пройшли консультації на майданчику підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування.

Під час форуму, на якому були присутні начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко, в. о. голови облради Володимир Ширма, голова комітету народний депутат України Олена Шуляк та її колеги по парламенту Сергій Кузьміних, Володимир Арешонков, а також голови громад Житомирщини, зокрема, йшлося про те, як відновлювати Україну після війни, як налагодити дієву й ефективну роботу місцевого само-врядування на деокупованих територіях, правове регулювання діяльності військово-цивільних адміністрацій у післявоєнний період.

Олена Шуляк акцентувала увагу присутніх на важливості реформи децентралізації та чіткого розмежування повноважень і відповідальності військових адміністрацій та органів місцевого самоврядування.

А Файгель Бастіан, директор програми «U-LEAD з Європою», в своєму зверненні підкреслив важливість врахування думки та голосу голів громад у відновленні місцевого само-
врядування на деокупованих територіях.

«У Німеччині місцеве самоврядування відновило свою роботу через один рік після закінчення Другої світової війни. Тому вже зараз важливо замислюватися над тим, що буде після Перемоги: співпраця України з ЄС у сфері підтримки українських громад і підтримка України в її кроках до ЄС», — зазначив у виступі Бастіон Файгель.

На необхідності якнайшвидшого відновлення самоврядування в Україні, умовах та підставах його відновлення не тільки на деокупованих територіях, а взагалі відновлення самоврядування у післявоєнний період, наголошував виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Через платформу ZOOM до заходу долучився і В’ячеслав Чаус, начальник Чернігівської обласної військової адміністрації, який розповів про досвід відновлення місцевого самоврядування на Чернігівщині. За його даними, дві третини області були під окупацією, і для координації роботи був створений дорадчий орган «Рада громад», метою якого є комунікація голів громад області, допомога ЗСУ у вигляді коригування вогню по противнику, постачання населенню гуманітарної допомоги та готівки для розрахункових операцій. Також присутні обговорили важливе питання щодо організації виборів на деокупованих територіях та право голосу внутрішньо переміщених осіб.

Присутні дійшли висновку, що правочинність виборів на таких територіях залежить від стану інфраструктури, право-охоронної та судової систем, наявності власне самих виборців, а на окремих територіях — відношення кількості ВПО до наявного населення громади.

Дискусія завершилася обговоренням розвитку громад Житомирської області, де Коростенський міський голова Володимир Москаленко наголосив на тому, що протягом воєнного часу військові адміністрації та Коростенська міська рада співпрацюють та взаємодіють, однак доцільність існування районних рад він поставив під сумнів.

Акцентуючи увагу на проблемах самоврядування, Миропільський селищний голова Світлана Власюк говорила про доцільність внесення змін до постанови КМУ № 590 заради розвитку громад (можливість фінансування укриттів з бюджету громади, ремонт доріг та благоустрій громад).

«Пропозиції, які звучали сьогодні на майданчику підкомітету, будуть надзвичайно корисні для формування нових законопроектів, вдосконалення чинних та впровадження нових правових норм, що регулюватимуть відносини державної та місцевої влади на багато років вперед», — зазначив начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

Фото із сайту Коростенської міської ради