На цьому наголосила Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк, зазначивши, що за відповідну резолюцію Сейму одноголосно проголосували 117 депутатів та депутаток.

«Дякую пані Спікерці Вікторії Чмілітє-Нільсен і усім депутатам Парламенту Литви, які вкотре продемонстрували лідерство у  питаннях протидії та засудження російського тероризму. Сеймас також закликав інші країни визнати російську ПВК "Вагнер" терористичною організацією. Очікуємо, що відповідні резолюції, як і визнання росії державою- терористом, будуть прийняті більшістю парламентів країн ЄС та демократичного світу», – прокоментувала Олена Кондратюк.

Парламент Литви рішуче засудив використання будь-яких груп найманців, таких як «Вагнер», створених за підтримки російської влади, для здійснення злочинів агресії в Україні.

«Найманці приватної військової компанії «Вагнер» російської федерації, яка бере активну участь у бойових діях на боці агресора, вчиняють систематичні тяжкі злочини агресії – вбивства та катування мирного населення України, бомбардування житлових будинків та інших цивільних об'єктів, що прирівнюється до тероризму», – сказано у документі.

У резолюції також наголошується, що ПВК «Вагнер», заснована наближеним до президента рф путіна бізнесменом Євгеном Пригожиним, є тіньовим інструментом російської влади. Зокрема, вона безкоштовно отримує від російського уряду військову техніку та використовує російську військову інфраструктуру.

«Депутати окремо виступили за прийняття в Литві закону про запобігання тероризму. Він має передбачати конкретні критерії, на основі яких Уряд або уповноважена ним установа затверджуватиме список терористичних організацій, а також накладатиме відповідні санкції, які мають застосовуватися до осіб за участь у діяльності таких терористичних організацій», –  звернула увагу Віцеспікерка Олена Кондратюк.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України