Вони навчалися на військовій базі поблизу Мюнстера, що в землі Північний Рейн-Вестфалія. Курс був значно скорочений, оскільки стандартне навчання триває кілька років.

Однак, як пишуть провідні німецькі ЗМІ, «українські солдати готові застосовувати основний бойовий танк Leopard 2 після кількох тижнів інтенсивної підготовки в Німеччині». Також медіа розповідають, що минулого понеділка на військовому полігоні Берген, що в Нижній Саксонії, на фінальній стадії навчання українці відпрацьовували атаку та відступ в умовах бойової стрільби, застосовуючи Leopard 2. Під час тренувань знищено від 82% до 85% цілей. Німецькі інструктори оцінили це як дуже хороший результат.

Невдовзі українські військові екіпажі, за повідомленням міноборони ФРН, повернуться в Україну разом з 18 танками. Крім того, як пишуть ЗМІ, перші десять українських екіпажів завершили чотиритижневу підготовку з управління танком Leopard 2 також в Іспанії. Навчалися вони на військовій базі в Сарагосі. Тож в Україну звідси повернуться 55 військових із числа вже підготовлених танкових екіпажів.

Тим часом колишній глава Мюнхенської безпекової конференції Вольфганг Ішингер закликав Захід запустити мирний процес в Україні. У статті, оприлюдненій у недільному випуску берлінського видання Tagesspiegel, він розмірковує над тим, що слід уже нині замислитися, яким має бути цей мирний процес.

Ішингер вважає, що західні країни мають разом підготувати умови для мирних переговорів росії та України. «Разом з поставками озброєнь та фінансовою підтримкою ми повинні запропонувати перспективу дедалі зростаючому хору критичних питань у США, а також у нас, у Німеччині», — написав він.

Водночас Ішингер наголосив, що рішення про можливий початок переговорів має ухвалювати лише Україна. «Безперечно, не може йтися про те, щоб вимагати від України негайної готовності до переговорів», — зазначив він. На його думку, нині такий крок був би рівнозначним частковій капітуляції перед агресором.

Екс-глава Мюнхенської конференції з питань безпеки пропонує створити міжнародну політико-стратегічну контактну групу паралельно з конференціями військової допомоги Україні у форматі «Рамштайн» з мирного врегулювання. Така група змогла б стати ядром чи щонайменше частиною посередницької групи, якщо справа дійде до переговорів москви та Києва, зазначив він.

На думку Ішингера, її могли б створити США, Велика Британія, Франція та Німеччина. А вони вже згуртували б навколо себе інші партнерські держави, зокрема Канаду, Іспанію, Польщу, Італію, балтійські країни, а також ООН, ЄС, ОБСЄ та НАТО.

Така група, вважає німецький політик, має проводити регулярні засідання на рівні міністрів закордонних справ. Він закликав вивчити можливі варіанти та обговорити деталі: зокрема, слід уточнити, хто мав би контролювати мирний процес і до якої міри необхідні розведення сил чи створення безпольотних зон.

Берлін.

На знімку: Німецький міністр оборони Борис Пісторіус на танку Leopard 2

Фото: EPA/UPG