Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Прем’єр-міністром Латвії Кріш’янісом Каріньшем.
Глава держави подякував латвійській стороні за потужну політичну, оборонну, фінансову та гуманітарну підтримку нашої держави з перших днів повномасштабного російського вторгнення:

«Ваше суспільство, Президент із самого початку цієї повномасштабної війни, навіть із перших днів 2014 року, коли насправді почалася ця війна, — ви показуєте, що з нами, підтримуєте наш суверенітет, наш народ, наше суспільство, територіальну цілісність».

Володимир Зеленський окремо наголосив на важливості нещодавнього затвердження урядом Латвії нового значного пакета військової допомоги Україні, яка вже досягла 1 відсотка ВВП цієї країни, повідомляє інтернет-представництво Президента.

Також сторони предметно обговорили тематику європейської інтеграції в контексті прогресу нашої держави у виконанні рекомендацій Європейської комісії. Крім того, було наголошено на важливості підтримки Латвією питання ухвалення рішення про початок до кінця поточного року переговорів про вступ України до ЄС. Окрему увагу під час зустрічі було приділено підготовці до саміту НАТО у Вільнюсі.

Володимир Зеленський відзначив активну позицію Латвії у створенні міжнародно-правових механізмів для притягнення росії до відповідальності за злочин агресії проти України, покарання всіх винних у воєнних злочинах та злочинах проти людяності, а також повноцінного механізму компенсації збитків, завданих рф нашій державі.

* * *
Під час зустрічі Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Прем’єр-міністра Латвії Кріш’яніса Каріньша сторони домовилися про продовження роботи Міжурядової україно-латвійської комісії з питань економічного, промислового та науково-технічного співробітництва. Дев’яте засідання комісії відбудеться найближчим часом.

Під час спільного брифінгу Д. Шмигаль зазначив, що Україна зацікавлена реалізовувати проект розвитку логістичних шляхів. «Наші логістичні коридори нанесені на індикативні карти ЄС.

Це відкриває перед нами можливість спільно з Латвією, іншими балтійськими країнами та Польщею працювати над новими логістичними шляхами й напрямками. Переконаний, що нова логістика з півночі на південь, з півдня на північ є перспективою для багатосторонньої кооперації та зміни логістики на європейському континенті», — підкреслив він.

Д. Шмигаль також подякував уряду Латвії за рішення брати участь у проектах з відновлення інфраструктури Чернігівської області та відзначив допомогу енергетичним обладнанням, яку надавала Латвія в найскладніші часи осінньо-зимового періоду цього року.

Прем’єр-міністр Латвії зі свого боку підкреслив, що процедура вступу України до ЄС має розпочатися цього року. За його словами, лише членство України в Європейському Союзі та НАТО дасть запоруку для тривкого миру й безпеки в усій Європі.