росіяни настільки вичерпали сили своїх розгорнутих формувань, що навіть локальні наступи по лінії фронту стали проблематичними. Водночас за останні дні бойовикам групи «вагнера» та міноборони вдалося зайняти плацдарм на захід від річки Бахмутка в центрі Бахмута. Проте Збройні Сили України продовжують обороняти західну частину міста.

У свою чергу народний депутат України, секретар парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, полковник СБУ Роман Костенко назвав Запорізький напрямок стратегічним для наших сил.

«Прорив ЗСУ на Запорізькому напрямку може почати відлік програшу рф. Якщо ЗСУ переб’ють росіянам шляхи забезпечення, логістику, якщо ми просунемося в коридор Бердянськ і Мелітополь, якщо ми візьмемо під контроль шляхи, то для противника це означатиме кінець. ЗСУ поступово вичавлять росіян з окупованих територій півдня», — пояснив він у телеефірі «Еспресо».

За словами Романа Костенка, противник замінував усе лівобережжя Дніпра, водні шляхи й берег. Там перебувають частини росгвардії, які забезпечують контррозвідувальний і поліційний режим.

Напередодні відбулося ювілейне, десяте, засідання Контактної групи з оборони України. За його підсумками інформаційних сенсацій не відбулося. Напевно тому, що все іде за планом... підготовки ЗСУ до майбутнього контрнаступу.

Напередодні Генштаб ЗСУ визначив два ключові напрями: далекобійну зброю та системи ППО/ПРО. Очільник МОУ Олексій Резніков без подробиць анонсував посилення ППО, постачання боєприпасів, навчання та формування «броньованого кулака». Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг говорив про якнайшвидше надання Києву систем ППО, бронетехніки та боєприпасів. А глава Пентагону Ллойд Остін перерахував раніше узгоджені на «Рамштайні» плани...

Але після небагатослівного на публіку десятого засідання Канада та Німеччина оголосили про передачу снарядів 155-міліметрового калібру і не тільки, Франція — про танки AMX-10 RC тощо.

«Порушувалося питання щодо важко-, середньо- та легкоброньованої техніки. Йшлося про боєприпаси та снаряди. Крім того, говорили про забезпечення нашої держави додатковими засобами ППО. Ну і велися дискусії щодо авіації. Але комплексно — все це те, про що ми вже чули раніше. Тобто, з одного боку, може здатися, що результати справді дуже скромні. Але з другого, ця скромність викликає деякі «підозри», — зазначив військовий оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко у коментарі Укрінформу.

Військова допомога наших союзників потребує тиші. І про скриту її складову часто стає відомо, коли вона з’являється вже у зоні бойових дій...