Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан заявив, що є переконливі докази, які свідчать, що президент РФ владімір путін несе відповідальність за незаконну депортацію українських дітей з окупованих районів України.

Про це йдеться у його заяві, пише «Європейська правда».

«На підставі доказів, зібраних і проаналізованих моїм Офісом у ході незалежних розслідувань, Палата попереднього провадження підтвердила, що існують достатні підстави вважати, що президент Путін і пані Львова-Бєлова несуть кримінальну відповідальність за незаконну депортацію і переміщення українських дітей з окупованих районів України до Російської Федерації всупереч статті 8(2)(a)(vii) і статті 8(2)(b)(viii) Римського статуту», – йдеться у заяві.

Офіс прокурора МКС стверджує, що ці дії, серед іншого, демонструють намір назавжди вивезти цих дітей з їхньої власної країни. На момент депортації українські діти перебували під захистом Четвертої Женевської конвенції.

«Ми повинні забезпечити, щоб винні у скоєнні злочинів були притягнуті до відповідальності, а діти були повернуті до своїх родин і громад. Ми не можемо допустити, щоб з дітьми поводилися так, ніби вони є військовою здобиччю», – наголосив Хан.

«Як я заявив у травні минулого року в Бучі, Україна є місцем злочину, що охоплює складний і широкий спектр ймовірних міжнародних злочинів. Ми без вагань подаватимемо подальші клопотання про видачу ордерів на арешт, коли цього вимагатимуть докази», – додав генпрокурор МКС.

Згідно з рішенням суду тепер путіна зобов’язані заарештувати у 123 країнах світу, які ратифікували Римський статут або визнають юрисдикцію МКС.

До цих країн належать держави Європи, вся Південна Америка, а також частина Африки й Азії. Юрисдикцію суду також визнають країни-партнери росії – Венесуела, Південно-Африканська Республіка, Центральноафриканська Республіка, Таджикистан.

Не підписали і не ратифікували статут, серед інших, Китай, Індія, Білорусь, Туреччина, Казахстан. Росія, як і США, підписувала статут, але згодом відкликала свій підпис.

Країни, де теоретично можуть затримати Путіна, позначені зеленим (wikimedia.org)

Україна не є учасницею Римського статуту – міжнародної угоди, на основі якої був заснований та діє Міжнародний кримінальний суд. Однак Україна дала Міжнародному кримінальному суду право розслідувати злочини на своїй території.

Історичним рішенням, з якого почнеться історична відповідальність, назвав видачу ордера на арешт владіміра путіна Президент України Володимир Зеленський у своєму телеграм-каналі.

«Керівник держави-терориста і ще одна російська посадова особа офіційно стали підозрюваними у воєнному злочині. У депортації українських дітей – незаконному переміщенні тисяч наших дітей на російську територію.

Здійснити таку злочинну операцію було б неможливо без наказу вищого керівника держави-терориста. Розділяти дітей із сімʼями, позбавляти їх будь-якої можливості зв’язатися з рідними, ховати дітей на російській території, розпорошувати по віддалених регіонах – усе це очевидно російська державна політика, державні рішення, державне зло. Яке починається саме з першої посадової особи цієї держави», – наголосив Президент України.

Він подякував команді прокурора Каріма Хана та Міжнародному кримінальному суду: «Я вдячний усім у світі, хто допомагає нам боротися за справедливість. Вдячний за принциповість і за готовність реально притягти до відповідальності тих, хто є винним».

«Слава всім, хто зараз у бою за Україну! Слава всім, хто допомагає нам захищати наших людей!» – так завершив свій допис Володимир Зеленський.

Голова Верховної ради Руслан Стефанчук на своїй сторінці у Фейсбуці підкреслив, що на російського президента арешт чекає скрізь «за межами його бункера».

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що рішення суду Гааги видати ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна значно обмежує його можливість перебувати в інших країнах світу.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль вважає, що очільник держави-терористки має понести покарання за всі злочини, скоєні проти України.

«Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна за воєнний злочин – незаконну депортацію українських дітей. Це вагомий крок до справедливості. Адже саме Путін відповідальний за цей та інші злочини агресії. Очільник держави-терориста має обов’язково постати в суді та відповісти за всі скоєні злочини проти України», – написав він у своєму телеграм-каналі.

Генпрокурор України Андрій Костін у п’ятницю, 17 березня, в ефірі національного телемарафону «Єдині новини» пояснив процедуру подальших дій після отримання главою Кремля Володимиром Путіним статусу підозрюваного у незаконній депортації та переміщенні українських дітей.

За його словами, тепер планується вжити заходів щодо пошуку та затримання підозрюваного.

«Найперше після отримання ордера судової палати досудового провадження вживаються заходи з пошуку та затримання підозрюваних. Для цього Міжнародний кримінальний суд (МКС) звертається до держав – учасниць Римського статуту з проханням про арешт та передачу особи в МКС», – наголосив очільник Офісу генпрокурора (ОГП).

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Twitter привітав рішення Міжнародного кримінального суду: «Колеса правосуддя обертаються: я вітаю рішення МКС видати ордери на арешт Володимира Путіна та Марії Львової-Бєлової у зв’язку з насильницькою передачею українських дітей».

За його словами, міжнародні злочинці будуть притягнені до відповідальності за викрадення дітей та інші міжнародні злочини.

Реагують на рішення суду і західні лідери.

«Путін, безсумнівно, несе відповідальність за воєнні злочини, а також повинен постати перед судом за злочин агресії. Я вітаю той факт, що Міжнародний кримінальний суд (МКС) погодився видати ордер на арешт Путіна», – написав у Twitter міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський, повідомляє Реал.

Рішення Міжнародного кримінального суду видати ордер на арешт пана Путіна привітав і міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс.

«Ніякої безкарності для тих, хто порушує міжнародне право», – зазначив він у Twitter.

У рішенні про видачу ордеру на арешт президента Росії прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас бачить «ще один крок до судного дня».

«Видаючи перший ордер на арешт #Путіна, #МКС надсилає історичний сигнал: всі звірства проти України є наслідком злочинної політики російських лідерів. Нагадуємо, що ніхто не має імунітету, навіть глави держав. Російський режим буде притягнутий до відповідальності», – написала у Twitter.

Взяв до відома заяву прокурора Міжнародного кримінальну суду про порушення справи проти президента Путіна та Марії Львової-Бєлової і глава МЗС Нідерландів Вопке Гукстра

«Нідерланди підтримують #МКС у його важливому завданні боротьби з безкарністю за воєнні злочини та злочини проти людяності. Ми зробимо все можливе, щоб #ICC міг безпечно та незалежно виконувати це складне завдання», – написав Гукстра у Twitter.

Не забарилася типова і передбачувана за стилем реакція з росії.

Офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова заявила, що ордер на арешт Путіна не має значення, повідомляє РБК-Україна.

«Росія не є учасником Римського статуту Міжнародного кримінального суду і зобов'язань щодо нього не несе. З цим органом Росія не співпрацює, а можливі «рецепти» на арешт, що виходять із Міжнародного суду, будуть для нас юридично нікчемні», – зазначила вона.

Дитячий омбудсмен Марія Львова-Бєлова, на яку також видано ордер, назвала рішення МКС «оцінкою допомоги дітям, яких не залишають у зоні бойових дій». А члени Ради Федерації РФ вже пропонують видати «ордери на арешт» всіх суддів МКС. Крім того, вони наголошують, що юрисдикцію цього суду не визнає не лише Росія, а й низка інших країн-членів Ради безпеки ООН.

Заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв опублікував допис з емодзі туалетного паперу і заявив, що «немає необхідності пояснювати, де слід скористатися цим документом».

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков наголосив, що Москва не визнає юрисдикцію цього суду, а також вважає неприйнятною саму постановку питання.

За матеріалами із сайтів Європейська правда, РБК-Україна, Фокус, real-vin.com, Мета.

Фото: Факти ICTV