Так, станом на 16 березня проведено 239 аукціонів. Загальна вартість лотів по аукціонам, що відбулись, згідно даних "ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ" складає близько 190 млн грн при стартовій майже 8 млн грн.

В результаті аукціонів до місцевих бюджетів орієнтовно за місяць перераховано 9,5 млн грн. Для порівняння: сплата за промисловий вилов риби у внутрішніх водоймах за увесь минулий рік була майже така ж - 10 млн грн.

«Ми бачимо, що по всіх реалізованих аукціонах сума, запропонована переможцями, значно перевищувала стартову ціну. Іноді збільшувалась у 50 разів. Це напряму впливає і на збільшення надходжень до місцевих бюджетів», - коментує ситуацію в рибній галузі голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

За його словами, рибна галузь дійсно потребує потужних змін. Адже через російську агресію збитки рибного господарства України у 2022 році склали майже 50 мільйонів доларів. Зменшилися виробничі потужності, постраждали рибні господарства, збільшились видатки та скоротились доходи у підприємців, що займалися промисловим рибальством.

«Після Перемоги Україні доведеться роками відновлювати наші рибні ресурси. Поки ж, українці споживають переважно імпортну рибу. Це понад 80%. Тому варто приймати потрібні рішення вже зараз. І аукціони - це лише частина реформи. Галузь потребує більших змін. Зокрема, необхідна швидка видача дозвільних документів в електронному вигляді, створення Єдиної державної електронної системи управління рибною галуззю «Є-риба», встановлення законодавчих вимог до рибоприймальних пунктів, посилення контролю за виловом риби», - підкреслив Олександр Гайду.

Всі ці новації пропонує законопроект №7616, який реалізує рибну реформу. Він ухвалений парламентом у першому читанні і готовий до розгляду у другому.

Супутніми до нього є проект Закону про залучення інвестицій у розвиток галузі рибного господарства №8119, а також проект щодо забезпечення простежуваності походження водних біоресурсів, який на даний час розробляється.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України