Зокрема ті люди, житло яких було зруйноване до повномасштабного вторгнення, теж мають отримати відшкодування.

Про це заявила народна депутатка, членкиня парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ольга Василевська-Смаглюк.

«Усі постраждалі від російської агресії мають бути в однакових умовах і мають отримати компенсації. Тому підписаний Президентом України закон про компенсацію за знищене чи пошкоджене житло ще буде доопрацьовуватися. Відповідні правки вже готуються», - зазначила парламентарій.

За її словами, комісії, які формуються у громадах, не дозволятимуть кумам, родичам чи знайомим місцевого керівництва отримувати компенсації позачергово.

«Так не буде, оскільки діятиме електронний реєстр і черговість отримання компенсацій визначатиметься саме за цим реєстром. Що стосується наших захисників-військовослужбовців, багатодітних сімей, тих, хто був поранений, вони будуть подані першочергово. Зараз зареєстровано близько 22 млн кв метрів зруйнованого житла. На компенсацію всім потрібно близько 1 трлн грн. Сьогодні ми маємо в державному бюджеті арештованих активів РФ на суму 17 мільярдів. Цього достатньо для старту, а от далі будемо працювати», - сказала народна депутатка.

Вона також додала, що компенсацію свідомо вирішили надавати не «живими грошима», а сертифікатами, щоб кошти залишалися в економіці нашої держави, а не перекочували за кордон.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України