Робоча група з опрацювання нової редакції закону про прокуратуру до другого читання роздала депутатам поправки до законопроекту для ознайомлення та оголосила перерву в роботі до середи. Як повідомив на засіданні керівник робочої групи Володимир Олійник, процес подачі поправок до законопроекту завершився о 18-й годині в п’ятницю, 15 листопада. А у понеділок, 18 листопада, о 18-й годині закінчився технічний процес внесення поправок до таблиці.

Загалом до законопроекту про прокуратуру, внесеного Президентом України, депутати подали 804 поправки. Із них 348 поправок внесли представники Партії регіонів, 275 — «Батьківщини», 122 — «УДАРу», 55 — «Свободи», 4 — позафракційні.

В. Олійник запропонував рухатися за таким алгоритмом: розглядати всі поправки, не залежно від того, яка політична сила їх подала.

Натомість Сергій Сас («Батьківщина») зауважив: а чи не доведеться після опрацювання поправок в робочій групі, потім повторно їх розглядати на засіданні профільного комітету? Адже остаточне рішення має приймати комітет. Окрім того, парламентарій висловив подив стосовно того, що представники провладної більшості внесли так багато поправок до президентського законопроекту. «Ви що, знайшли в президентському законопроекті, який, як запевняв раніше Андрій Портнов, виписаний абсолютно фахово, хиб більше, аніж опозиція? Це недосконалий закон чи затягування часу?» На що В. Олійник відповів: Президент ніколи не говорив, що депутати від фракції Партії регіонів не можуть вносити поправки до його законопроектів, адже це законодавче право кожного народного депутата. «Якщо поправки будуть слушні та змістовні й не суперечать висновкам Венеціанської комісії, це буде лише плюсом. Це стала демократична практика». А Віталій Журавський (Партія регіонів) додав, що від Партії регіонів було внесено багато поправок і до інших важливих євроінтеграційних законопроектів — зокрема, про адвокатуру, до Кримінального процесуального кодексу.

Зрештою, робоча група розійшлася до засідання Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, при якому вона створена. На засіданні комітету голова робочої групи доповість про хід розгляду поправок до законопроекту про прокуратуру.

 

Коментар

Володимир ОЛІЙНИК, голова робочої групи (Партія регіонів):

 

— Ухвалити закон про прокуратуру в цілому нинішнього тижня нереально. В понеділок увечері лише було оформлено всі поправки у таблицю — понад 800 поправок, близько 500 листів. У принципі поправки подано пропорційно від усіх фракцій. І не можна говорити про штучний процес «закидання» поправками. Бо інколи буває так, що один депутат може подать до тисячі поправок, як, скажімо, до Кримінального процесуального кодексу, до якого було внесено чотири тисячі поправок. Таблицю з поправками буде роздано народним депутатам, котрі входять до робочої групи, і потім визначимося щодо часу розгляду. Вочевидь, у середу буде прийнято рішення, чи готові депутати обговорювати ці поправки на засіданні робочої групи. Але кожну поправку будемо обговорювати. Я не поділяю підходи опозиції, мовляв, якщо треба, ми свої поправки знімемо. Адже тоді виникає питання: а навіщо ви їх подавали? Якщо вони нікчемні, то визнайте, що просто вирішили «закидати» закон поправками. Ми несемо відповідальність за цей закон. Коли його підпише Президент і він буде реалізовуватися, критикуватимуть нас. Тож усі поправки мають стати предметом аналізу, і процес не може бути прискорений, щоб втратити якість надзвичайно важливого документа. Я також вніс 31 поправку до законопроекту і наполягатиму на їх врахуванні.