На засіданні Комітету з парламентського співробітництва Україна—ЄС фактично вперше консенсусом були прийняті всі положення спільної заяви. Про це під час брифінгу заявив народний депутат Петро Порошенко (на знімку).

За його словами, українській делегації вдалося суттєво змінити підсумкову декларацію, зокрема, поставити питання щодо заклику Європарламенту і Верховної Ради до структур ООН про компенсацію збитків та ризиків, які може отримати наша економіка внаслідок можливих недружніх кроків Російської Федерації після підписання Угоди про асоціацію. «Ми в жодному разі не намагаємося піти від Росії або ускладнити наші економічні зв’язки. Ми констатуємо, що ці кроки не були спровоковані українською стороною та що вони потребують нагальної відповіді. Ми дякуємо ЄС за підтримку суверенітету, права українців на вибір свого подальшого майбутнього», — сказав парламентарій.

Також, повідомив він, українською делегацією був внесений пункт про вшанування 80-х роковин Голодомору та привернута уваги до прискорення процесу завершення першого етапу безвізового режиму, який має бути наданий нашій країні в 2014 році.

«Врешті-решт ми з керівниками фракцій і комітетів досягли домовленості, що зауваження, які були зазначені Європейською комісією в підсумковій доповіді стосовно вдосконалення антикорупційного законодавства і наведення порядку в законодавчому регулюванні державних закупівель, до четверга будуть опрацьовані. Зокрема, Комітет Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією та Комітет парламентського співробітництва мають напрацювати остаточний варіант антикорупційного законодавства, котрий буде проголосований в сесійній залі», — зазначив П. Порошенко.

До Вільнюського саміту, за його словами, залишається надія на прийняття заяви про виконання Україною першої частини Плану дій щодо безвізового режиму. «Якщо ця заява буде зроблена, і ми зможемо ефективно попрацювати найближчі два місяці, в нас залишається надія, що вже в 2014 році Україна може отримати право на безвізовий режим», — наголосив він.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.