Тимчасова робоча група з опрацювання законопроекту про лікування засуджених за кордоном продовжила дискусію стосовно поданих законопроектів на цю тему. На засіданні були присутні всі члени групи.
Зокрема, вчора відбулася дискусія щодо строку направлення засудженого на лікування за кордон. Представники опозиційних фракцій запропонували один день лікування зараховувати як один день відбування покарання. Водночас представники Партії регіонів вважають, що під час лікування людина по суті перебуватиме на волі, що не може бути зараховано в строк відбування покарання. Зрештою, вирішено не зараховувати строк лікування до строку відбуття покарання.
На думку керівника робочої групи Геннадія Васильєва, в законопроекті мають бути також враховані інтереси засуджених, які не відбувають покарання у місцях позбавлення волі, а, скажімо, перебувають під домашнім арештом.
Голова Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін відзначив, що опозиція врахувала в доопрацьованому законопроекті №3599 всі пропозиції від представників Партії регіонів до дев’яти пунктів, які вже розглянуто і погоджено на засіданні робочої групи між більшістю та опозицією.
Водночас Геннадій Васильєв зауважив, що робоча група не бере за основу жоден законопроект, а розглядає всі подані проекти.
Володимир Олійник (Партія регіонів) запропонував врахувати зауваження відомих правознавців та представників громадських організацій, які на попередньому засіданні робочої групи представив голова Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин Валерій Пацкан («УДАР»).
Після цього знову почали лунати взаємні звинувачення. Представники опозиційних фракцій вважали це затягуванням роботи, наголошуючи, що представники громадських організацій не є суб’єктами законодавчої ініціативи. Натомість представники більшості звинуватили опозицію в тому, що вона також не зацікавлена в ухваленні законопроекту, тому створює напругу в діяльності робочої групи, та закликали врахувати пропозиції громадськості.
Ірина Геращенко («УДАР») наголосила, що В. Пацкан представив не новий законопроект, а пропозиції правозахисників, які можуть бути враховані при подальшому доопрацюванні законопроекту та внесенні змін до нього.
Пропозиції громадських організацій вирішено обговорити під час узгодження змін до Кримінального процесуального та Кримінально-виконавчого кодексу.
На пропозицію Інни Богословської (Партія регіонів) депутати почали розгляд пропозицій щодо внесення змін до Кримінального кодексу — надання медичного висновку про потребу лікування за кордоном, терміну лікування, відшкодування збитків та відповідальність у тому разі, якщо засуджений скоїть злочин під час лікування за кордоном. Зокрема, вирішено, що в законі має бути визначено строк лікування, який може бути визначений у рішенні суду — не більше одного року. При цьому лунали пропозиції, що дозвіл на медичне лікування за кордоном має даватися судом кожні три місяці.