До цього глава держави відвідав Марганець, Нікополь, Запоріжжя та передові позиції наших воїнів у Запорізькій області.

«Дніпро є нашою фортецею вже понад дев’ять років, увесь цей час підтримує фронт і бійців. Саме тут, у Дніпрі, ще від 2014 року тисячам наших воїнів врятували здоров’я після поранень. Дніпро концентрувало роботу волонтерів — від перших тижнів агресії в 2014-му», — наголосив глава держави.

Учасники засідання обговорили ситуацію на найгарячіших ділянках фронту, а також у при-фронтових районах, укріплення й захист наших рубежів від Херсонщини до Харківщини.

Президент наголосив: ворог повинен відповісти за кожен удар по наших містах і селах, по наших людях — за Слов’янськ, за Костянтинівку і Дружківку, за Авдіївку й Торецьк, за весь біль українців, і не лише за час повномасштабної війни, а з 2014 року.

Під час перебування на Дніпропетровщині Президент наголосив, що ми обов’язково відбудуємо та повернемо нормальне життя в Нікополі, Марганці та інших населених пунктах регіону, де внаслідок російських терористичних атак пошкоджено понад п’ять тисяч будівель, серед них медичні та освітні заклади.

Перед засіданням Ставки В. Зеленський також побував на місті влучання російських ракет у житлові будинки Запоріжжя. «Звичайні будинки... Спалені, частково, на жаль, зруйновані.

Десятки людей були поранені цим божевільним російським ударом. Терористи точно знали, куди спрямовують свої ракети. Осколково-фугасні «Смерчі». По будинках. 37 людей постраждали, двоє загинули. Мої співчуття тим, хто втратив рідних і близьких... Понад 400 людей звернулися по допомогу», — зазначив він, висловивши переконання, що росія відповідатиме й за цей удар.

Саме для цього Україна максимально співпрацює з міжнародною юстицією, мобілізує світ для створення спецтрибуналу над росією.

Президент також відвідав бійців у шпиталі, де вони відновлюються після поранень, та подякував медичним працівникам і волонтерам, які допомагають рятувати наших воїнів.

Під час зустрічі глави держави з керівником МАГАТЕ Рафаелем Гроссі йшлося про питання безпеки атомних електростанцій, передусім Запорізької АЕС, яку Росія досі використовує для радіаційного шантажу світу.

«Тримати в заручниках атомну станцію протягом понад року — це найгірше, що могло статися в історії європейської та загалом світової атомної енергетики. Що довше російська окупація ЗАЕС триватиме, то більшою буде загроза безпеці України, всієї Європи та світу. Дякую нашим партнерам, дякую Гроссі за розуміння цього й за підтримку України у відповідних питаннях», — акцентував глава держави.

Невдовзі після закінчення засідання Ставки Дніпро був атакований ворожими безпілотниками. Два дрони знищили військові з Повітряного командування «Схід», ще один поцілив по приватному підприємству.

Дніпропетровська область.

Фото president.gov.ua.