Верховна Рада України ухвалила закон № 7353, яким передбачено одноразову виплату за шкоду життю та здоров’ю під час воєнного стану енергетикам, журналістам, медикам, державним службовцям, працівникам органів місцевого самоврядування.

Про це повідомила народний депутат України, голова підкомітету державної молодіжної політики Ірина Борзова (на знімку).

«Одноразова допомога передбачена для українців, які, ризикуючи своїм життям і здоров’ям, забезпечували безперебійну професійну роботу органів державної влади та місцевого самоврядування, об’єктів критичної інфраструктури, а також висвітлення всіх жахів війни у ЗМІ та донесення інформації про звірства загарбників до світової спільноти.

За рік повномасштабної війни в Україні загинули понад сто цивільних медпрацівників, більш як сто енергетиків і понад 60 медійників.

Терористичний російський ракетний удар по Миколаївській ОДА позбавив життя 38 державних службовців, від удару по адмінбудівлі Харківської ОДА загинули 29 держслужбовців.

Усі ці люди були на роботі та виконували свої професійні обов’язки. Держава допоможе пораненим та родинам загиблих», — зазначає народна депутатка.

Одноразова грошова допомога, на яку має право людина згідно з ухваленим законом, встановлюється в розмірах від 200 тисяч до 1 мільйона гривень.

У випадку встановлення:

* I групи інвалідності — 800 тисяч гривень;

* II групи інвалідності — 500 тисяч гривень;

* III групи інвалідності — 200 тисяч гривень;

У разі загибелі чи смерті — 1 мільйон гривень.

«Упродовж двох місяців після підписання закону Президентом Кабмін має розробити механізм виплати допомоги постраждалим та родинам загиблих. Допомогу зможуть отримати ті, хто постраждав від російської агресії, з 24 лютого 2022 року, виконуючи свої посадові обов’язки», — повідомила Ірина Борзова.

Одноразова грошова допомога буде виплачуватися за рахунок коштів державного бюджету, фінансової міжнародної допомоги, з подальшим відшкодуванням, шляхом стягнення цих коштів з країни-агресора російської федерації згідно з нормами та принципами міжнародного права.

«росія заплатить за всі злочини, які коїть в Україні», — резюмувала Ірина Борзова.