Днями у Сумах під головуванням народного депутата, заступника голови парламентського Комітету з питань транспорту та інфраструктури Володимира Крейденка відбулося виїзне засідання міжфракційного депутатського об'єднання "Добробат - добровольчий будівельний батальйон". У засіданні взяли участь народний депутат-сумчанин і член МДО "Добробат - добровольчий будівельний батальйон" Михайло Ананченко, керівництво обласної військової (державної) адміністрації та обласної ради, правоохоронних органів, ДСНС, обласної служби зайнятості.

На засіданні зазначалося, що від початку російської повномасштабної військової агресії на Сумщині зруйновано сотні інфраструктурних об'єктів. За даними правоохоронців, ворог знищив та пошкодив майже 3200 об'єктів цивільної інфраструктури, з яких понад 2600 - це житлові будинки та домогосподарства, майже 100 навчальних та виховних закладів, 17 медзакладів, п'ять культурних споруд, п'ять релігійних, а також 137 мереж, що забезпечують життєдіяльність населення (газопроводи, водопроводи, електромережі). І саме Сумщина стала першою областю в країні, яка залучила до відновлення пошкоджених та зруйнованих об'єктів безробітних, які отримували зарплату за різнопланові роботи.

Головуючий на засіданні МДО Володимир Крейденко констатував, що на сьогодні найбільш постраждалими громадами в області є Великописарівська (862 об'єкти), Охтирська (609 об'єктів), Тростянецька (441 об'єкт), Краснопільська (358 об'єктів), Сумська (321 об'єкт) та Лебединська (286 об'єктів) територіальні громади.

За даними ОВА, у минулому році з резервного фонду держбюджету для ліквідації наслідків бойових дій та відновлення інфраструктури Сумщині виділено 394 млн грн. Під час засідання МДО розглянули питання ефективності використання цих коштів. Стало відомо, що у провадженні в правоохоронних органах - 16 кримінальних справ за фактами розкрадання та привласнення бюджетних коштів, які були виділені на ремонт житлових будинків, об'єктів цивільної та критичної інфраструктури, що зазнали руйнувань унаслідок військової агресії. Серед фігурантів деяких кримінальних проваджень - і високопосадовці обласного рівня...

Як зазначив Володимир Крейденко, за результатами засідання міжфракційного депутатського об'єднання було сформовано список з критично важливих соціальних та інфраструктурних об'єктів, зруйнованих і пошкоджених житлових будівель Сумщини, які потребують першочергового капітального відновлення, а також погоджено план їхньої відбудови із залученням волонтерів з добровольчого будівельного батальйону "Добробат".

Закриваючи засідання МДО, народний депутат Володимир Крейденко підкреслив, що зі створенням міжфракційного депутатського об'єднання "Добробат - добровольчий будівельний батальйон" започатковується комунікаційний майданчик, який дозволить поглибити співпрацю між центральною та місцевою владою і громадянським суспільством, за результатом роботи якого будуть напрацьовані ефективні алгоритми для відновлення та відбудови зруйнованих війною регіонів нашої Батьківщини.

Вл. інф.