Він побував в Охтирці і Тростянці, ознайомився з оборонними редутами на одній із ділянок українсько-російського кордону, а в Сумах провів координаційну нараду із силовиками з безпекових питань. Глава держави вручив нагороди захисникам — військовослужбовцям і цивільним, котрі зробили все можливе, аби зупинити загарбників у перші тижні широкомасштабного вторгнення. Багато хто був відзначений посмертно — нагороди героїв отримали їхні рідні. Загиблих вшанували хвилиною мовчання.

В Охтирці Володимир Зеленський взяв участь в урочистостях з нагоди річниці героїчної оборони міста. Керівництво громади, військово-цивільної адміністрації та військового гарнізону прийняло від нього почесну відзнаку «Місто-герой України». Указ Президента про присвоєння Охтирці високого статусу з’явився ще 24 березня минулого року, і ось тепер відбулась офіційна церемонія отримання нагороди. «Для мене честь — вручити сьогодні Охтирці почесну відзнаку міста-героя, міста-захисника, міста-переможця, — прокоментував подію Володимир Зеленський. — На Сумщині, у нашій Охтирці, ми вшановуємо справжню козацьку хоробрість і незламність наших людей — наших героїв, усіх українців та українок».

Охтирка стала одним із перших нездоланних бар’єрів на шляху ворога. Взявши її, загарбники отримали б можливість безперешкодно просунутись на двох стратегічно-важливих напрямках — на Київ і Харків, але героїчна оборона міста надовго загальмувала рух броньованих колон та дала час підготуватись до зустрічі ворога на інших рубежах. Загарбники так і не змогли взяти місто та були змушені його обходити, але такий успіх дорого коштував захисникам: в один із днів, який став для Охтирки найтрагічнішим, її гарнізон втратив понад сімдесят військовослужбовців, а цивільні жителі міста діставали поранення та гинули майже щодня.
Тростянець, що неподалік Охтирки, понад місяць був окупований ворогом. Нині там святкують першу річницю визволення, і Президент взяв участь в урочистостях з цієї нагоди. «Ця річниця — не просто дата і не просто події, що стали сторінками нашої історії, — підкреслив Володимир Зеленський. — Вони про наш характер, який переміг тієї весни, і я переконаний — переможе у цій війні».
Наразі Тростянець відбудовується. Глава держави ознайомився з проектами відновлення залізничного вокзалу «Смородине» та Привокзальної площі, зруйнованих ворогом. Трохи більш як рік тому тут стояли артилерійські установки рашистів, із яких вони обстрілювали навколишні населені пункти.

На кордоні Президент ознайомився з організацією несення військової служби на північно-східному рубежі держави та здійсненням контролю на блокпостах. Під час координаційної наради, що відбулась у Сумах за участю керівників збройних формувань і правоохоронних органів, йому доповіли: ситуація в області загалом стабільна і контрольована. Посилюється захист ділянки українсько-російського кордону. Бо, поінформували главу держави, ворог останнім часом активізувався: почастішали обстріли прикордоння з російської території. Найбільше страждає на Сумщині Білопільська громада, там гинуть цивільні.

Сумська область.
Фото з сайту president.gov.ua