Через порушення монастирем, що діяв тут, умов договору оренди будівель та музейних цінностей Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» угоду про безоплатне користування державним майном розірвано.

Після попередження про необхідність звільнити лавру з обителі її насельники почали вивозити меблі, книги, ікони. З 21 березня на території святині працює комісія, яка проводить ревізію державного майна і перевіряє збереження культурних цінностей. Як зазначив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, найперше лавру мають залишити підсанкційні особи — митрополити Павло та Антоній. Настоятель обителі заявив, що ченцям нікуди йти, й у відеозверненні наголосив: «Ми не намірені виселятися і не будемо, тому що зараз є закони, які на стороні людини». Ієрархи упц мп закликали своїх вірян прийти 29 березня в лавру та «захистити» її. Серед «захисників» виявилося чимало агресивних людей, які провокували журналістів, котрі висвітлювали події дня, та вірян канонічної ПЦУ.

Голова парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв в ефірі «Радіо «Свобода» зазначив:

«Будемо сподіватися, що ми зможемо це вирішити в режимі культурного, цивілізованого діалогу. Є частина, налаштована конструктивно, серед тих, хто перебуває у Києво-Печерській лаврі. Є частина тих, хто налаштовані, я би не сказав радикально, я би сказав, що там є частина, налаштована влаштувати провокації, щоб укотре підставити українську державу, українське суспільство. Щоб наші вороги, а їхні хазяї у москві могли використати це з метою пропаганди, зокрема, міжнародної».

Митрополит Київський і всієї України

Епіфаній закликав братію лаври сприяти процесу звільнення від московського ярма. «Ми маємо єдину православну віру та належимо до єдиної Церкви Христової. Московська духовна влада в Україні є неканонічною, і всі бачать, як кремль використовує її проти українського народу. Лавра не повинна бути інструментом боротьби проти України, але навпаки — місцем молитви, побожного чернечого життя в дусі отців та подвижників минулого, місцем, яке духовно надихатиме наших співгромадян у ці важкі часи», — наголосив Предстоятель ПЦУ у своєму зверненні.

Микита Потураєв повідомив, що пропозиція переходу до ПЦУ вже давно розглядається, ба більше, частина церковників упц (мп) готова до переходу, але на певних умовах.

«Я не хочу звинувачувати когось особисто, але точно знаю, що на фоні того, що там є кілька сотень на чолі із священиками, які готові до діалогу з ПЦУ і ведуть цей діалог про приєднання на певних умовах. Це питання церковно-релігійні, і при цьому це блокувалося на рівні вищих ієрархій упц», — повідомив Потураєв.

Вищі ієрархії упц (мп), за словами народного депутата, «тягнуть час» і збурюють українське суспільство, що протистоїть російській агресії, а кращі сини і доньки України віддають свої життя у боротьбі з «русским міром», осанну якому ще нещодавно співали у Києво-Печерській лаврі.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.