На початку зустрічі Олена Кондратюк висловила щиру вдячність Словаччині за всебічну військову, гуманітарну та політичну підтримку, яка надається нашій країні з перших днів повномасштабного вторгнення росії.

«Словаччина, зокрема, надала військової допомоги Україні на 10% свого оборонного бюджету, і входить до десятки країн-лідерів у світі за цим показником. Вдячні за надані серед перших системи ППО, літаки МіГ-29, бронетранспортери, САУ», – зазначила Олена Кондратюк.

Борис Коллар у відповідь розповів, що вже на другий день після масштабної агресії росії вони з Віцеспікером були на українсько-словацькому кордоні, та на місці допомагали вирішувати питання з прийомом вимушених українських переселенців. Депутати словацького Парламенту також прихистили у себе українські родини.

Окремо співрозмовники обговорили питання вступу України до ЄС та набуття Україною повноцінного членства в Союзі. 

«Висловила вдячність Словаччині за підтримку нашого кандидатства і прискореного членства. Борис Коллар наголосив, що Словаччина радо вітатиме Україну як повноправного члена Євросоюзу в разі виконання всіх умов вступу», – акцентувала Віцеспікерка українського Парламенту.

Від імені Верховної Ради України вона також подякувала Національній раді Словаччини за рішучу політичну підтримку українського народу: Парламент Словаччини зайняв чітку позицію, ухваливши резолюції про засудження агресії росії та визнання російського режиму терористичним, а рф – державою-спонсором тероризму. Національна рада також підтримує створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії рф проти України і засуджує ядерний шантаж росії.

«Щиро вдячна за ухвалену 28 березня резолюцію на захист викрадених росією і насильно депортованих українських дітей з вимогою про їх негайне повернення додому», – підняла під час зустрічі ще одну важливу тему для України Олена Кондратюк.

Спікер Національної ради Борис Коллар, зі свого боку, відзначив, що питання відновлення прав депортованих українських дітей є особливо важливим для Парламенту Словаччини. Також він запевнив Віцеспікерку, що Словаччина готова брати дуже активну участь у повоєнному відновлені та відбудові України.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України