Незважаючи на те, що Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» розірвав з УПЦ московського патріархату договір про безплатне користування будівлями та іншим державним майном, ця релігійна організація не залишила територію лаври, як передбачалося 29 березня. Більше того — оголосила війну владі, державним структурам, ПЦУ, журналістам і всім, хто проти «русского міра». Вранці 30 березня вже колишній настоятель лаври Павло, відомий через свою любов до дорогих автомобілів і маєтків як «Паша-мерседес», провів службу на території обителі, що транслювалася в соцмережах.

Після Богослужіння митрополит заявив, що комісію Міністерства культури, яка має розпочати роботу з передачі церков та монастирських корпусів державі, власницею яких вона є, «не будуть пускати на територію храму».

Діяльність комісії, що мала перевірити дві будівлі, блокують не лише священнослужителі, а й агресивно налаштовані віряни. Вони, повторюючи «Акі з намі Бог», перегороджували дорогу представникам Мінкульту, ставали перед дверима храмів, намагалися влаштувати сварки.

«Ми зайшли на територію, оглянули будівлю зовні, а в середині вона зачинена. Ніхто не знає, де ключ. Складемо акт, що сьогодні ми не змогли потрапити, послухаємо пісні, може ще станцюють люди. Це ж нормально», — зазначив член комісії Олександр Овчар.

За словами учасниці комісії Мар’яни Томин, на яку з криком напала одна з професійних провокаторок УПЦ мп, котра напередодні провокувала журналіста «Прямого», будівля зачинена з середини.

«Ми прийшли з комісією і мали зайти до 111-го корпусу й розпочати перевірку. Люди моляться, співають. З невідомих нам причин корпус закритий. Ми зафіксуємо всі ці речі й будемо продовжувати нашу діяльність», — наголосила представниця комісії.

Без грубощів і погроз не обійшлося і під час спілкування митрополита Павла з журналістами, до яких він вийшов об 11.20. На запитання одного з наших колег щодо закінчення оренди, той зухвало відмахнувся: «Я благословлю, тоді задавайте питання», інших журналістів теж перебивав: мовляв, мовчіть — «ви не народ», «ваш канал — сором». Митрополит УПЦ мп накинувся на журналістку українського телеканала. Він штовхнув жінку, бо «не запрошував її сюди», лавра — «не державна установа».

Митрополит також сказав: «Они сегодня в 10 часов должны нас выселять, хотят. Я их просил полтора месяца дать возможности. Они не дали. Мы были готовы выселиться. Поэтому сегодня уже будет дейстовать закон, Конституция... Кто такой РНБО. Сегодня есть, завтра нет. Меня удивило, что он говорит от народа, от государства. А государство — это весь народ, это не Данилов (Секретар Ради національної безпеки і оборони, котрий напередодні заявив, що «виносити за ноги з Лаври нікого не будуть», оскільки «вони самі потихеньку вийдуть». — Авт.), не президент».

Один із «священиків» УПЦ мп, незадоволений тим, що журналісти фотографують та знімають на камери як ченці, порушуючи закон, блокують роботу комісії Мінкульту, сказав, що поб’є їх палицею. На запитання: «Навіщо ви нам погрожуєте?», митрополит Павло відповів: «Прибери фотоапарат з очей... це ти погрожуєш». Урешті-решт один із священнослужителів вхопився за мікрофон камери оператора і відламав його, що зафіксовано на відео, яке поширила РІСУ.

Звертаючись до вірян, екс-настоятель Лаври заявив, що навколо «дуже багато біснуватих». А днем раніше він заявив, що «Господь не пробачить» Президенту України виселення духовенства УПЦ мп з обителі.

Про погрози на адресу Володимира Зеленського та його родини й «любов до ближнього» за московськими лекалами у наступному номері.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.