У ніч на 31 березня росіяни задіяли 10 ударних БпЛА типу «Шахед-136» для повітряної атаки на Україну, 9 з яких збили наші сили ППО. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ. Крім того противник, застосувавши ЗРК С-300, здійснив вночі 9 ракетних пусків по цивільній інфраструктурі Харкова.

За інформацією Генштабу на 31.03, рф у повномасштабній війні проти України вже втратила понад 173 тисячі військових.

Завтра на росії стартує весняний призов на строкову службу, який триватиме до 15 липня. Однак він може завадити окупантам поповнити бойові підрозділи, що воюють в Україні, вважають аналітики американського Інституту вивчення війни.

«Навчальні потужності росії обмежені. Те, що їх займуть призовники, які не воюватимуть у 2023 році, позбавляє можливості навчати резервістів і добровольців», — йдеться у звіті ISW.

В інституті допускають: російська влада спробує набрати поповнення для «сво», примусивши або вмовивши підписати контракти частину солдатів, які закінчують службу за призовом і вже якоюсь мірою підготовлені до того, щоб воювати. Втім, в ISW не впевнені, що така спроба матиме бажаний для путінського режиму результат.

У свою чергу оглядачі Defanse Express помітили, що кремль збільшив кількість строковиків у новому призові, а для гарматного м’яса розширив кількість пунктів з вербування. Так, план весняної призовної кампанії становить 147 тисяч осіб. Для порівняння, восени 2022 року він був на рівні 127,5 тисячі. Також у міноборони рф зробили певні висновки і тепер вручатимуть повістки в електронному вигляді, для чого сформували електрону базу призовників.

На додачу до цього у рф у вересні минулого року посилили відповідальність за ухилення від військової служби, яка становить до двох років позбавлення волі, а у разі ухилення від призову вже після прибуття до військкомату — до п’яти років.

Паралельно з призовом на строкову службу у росії намагаються збільшити кількість контрактників, для чого була розширена мережа вербувальних пунктів. За інформацією Bloomberg, у регіони рф спустили загальний план на 400 тисяч контрактників, а «цільовою аудиторією» визначені жителі сільської місцевості та особи з досвідом служби у силових структурах.

За задумом військового керівництва країни-агресора, таке масове вербування контрактників має дати змогу уникнути мобілізації. Але як вже неодноразово показувала практика, оголошені у москві прожекти часом набувають зовсім протилежної реалізації...

До того ж чергове щомісячне соціологічне дослідження в рамках моніторингу російського суспільства під назвою «Дзеркало росії», проведене у березні цього року, показало, що 62% росіян не хочуть нової хвилі мобілізації.