Війна української філії російської православної церкви — УПЦ мп за бізнес-імперію, створену екс-настоятелем Києво-Печерської лаври Павлом і його сподвижниками у цій обителі, з її новобудовами: готелями, саунами, банями, меблевим цехом, лавками й чималими пожертвами вірян, що приїздять сюди з усього світу, супроводжується агресією, хамством, погрозами і прокльонами не лише фанатиків «єдіной, каноніческой церкві», а й самих ієрархів. Нагадаємо, що Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» розірвав угоду про оренду приміщень та майна релігійною організацією, що, за висновком релігієзнавчої експертизи її Статуту від 27.05. 2022 року, зберігає церковно-канонічний зв’язок з московським патріархатом, від якого на словах відхрещується, та є «структурним підрозділом рпц, що користується певними правами самостійності».

Після надання у 2019 році Томосу автокефалії Київській митрополії у складі Константинопольського патріархату Вселенський патріарх Варфоломій наголосив, що з канонічної точки зору УПЦ мп в Україні більше ні існує — єдина канонічна церква на цій території — ПЦУ на чолі з митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм.

29 березня орендарі, котрі, порушивши умови угоди, побудували на території Лаври, яка у 1994 році внесена до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, щонайменше 36 споруд, мали залишити Лавру. Після попередження про необхідність повернути державі її майно ченці лаврського монастиря впродовж трьох тижнів пакували і вивозили свої пожитки. Територію святині покинули митрополія, всі синодальні відділи, духовна академія, в келіях залишилися послушники.

Утім, у день звільнення Лаври від московської окупації екс-очільник монастиря заявив про те, що УПЦ мп з Лаври не піде. «Я нє уєду, вас пока похороню всех», — каже він у відеозверненні.

Митрополит Павло по-своєму, тобто по-московському, трактує Божі заповіді, зокрема й настанову «Возлюби ближнього, як самого себе». Він проклинає Президента України і його родину, міністра культури, журналістів: «Бог не простить».

«Кажу вам, пане Президенте, і всій вашій сворі, що сльози наші не впадуть у землю. Вони впадуть вам на голову! Ви думаєте, що, увійшовши у владу на наших спинах, ви можете так поступати? Господь не простить ні вам, ні вашій родині!», — сказав він.

В оприлюдненому так званою УПЦ мп зверненні митрополита до Володимира Зеленського Павло додає: «Ви не змогли зупинити одержимого буйством, злобою, ненавистю і диявольським збідненням міністра культури, а це означає, що він робить усе з вашого дозволу. Горе вам, бійтеся».

Ієрарх, що мав би бути прикладом благочестя, погрожував і журналісту «Телеграфу» Яну Доброносову: «Я зараз візьму палку і поб’ю усі ваші фотоапарати», заборонив журналістці «Еспресо» Валерії Пашко ставити йому запитання і грубо відштовхнув її під час інтерв’ю.

Національна спілка журналістів закликала не допускати порушення прав журналістів під час виконання професійних обов’язків. За інформа-цією правоохоронців за фактом перешкоджання роботі ЗМІ розпочато кримінальне провадження. «До Печерського управління поліції звернулись представники засобів масової інформації із заявою щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Заявники повідомили, що під час зйомки сюжету один із священнослужителів Києво-Печерської лаври пошкодив обладнання оператора», — йдеться у повідомленні поліції. Триває досудове розслідування. Санкція статті передбачає штраф до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.

«Зараз у ЗМІ розповсюджується недостовірна інформація, ніби закінчились договори оренди на нижню Лавру, тому, як наслідок, монастир має звідси піти, проте ця інформація є неправдивою», — виправдовує митрополит свою поведінку та поведінку ченців, які штовхали журналістів, закривали камери і ламали апаратуру. За його словами, договір на оренду, укладений за часів Януковича, — безстроковий, а заповідник «Києво-Печерська лавра» протиправно розірвав його в односторонньому порядку. Тож монастир це рішення не визнає і подав позов до Господарського суду міста Києва.

Тим часом, як повідомив на своєму Телеграм-каналі міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, «Суд відмовив у забезпеченні позову у справі 
№ 910/4552/23 від УПЦ до Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» про визнання недійсним правочину щодо односторонньої відмови договору, застосування наслідків недійсності розірвання Договору № 2 від 19 липня 2013 року про безплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю». Відповідну ухвалу було оприлюднено у четвер, 30 березня. За словами адвоката монастиря протоієрея Микити Чекмана, рішення суду УПЦ мп буде оскаржувати.