Йому повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань) та ч. 1 ст. 436-2 (виправдовування, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

1 квітня СБУ провела обшуки за місцями проживання і тимчасового перебування фігуранта, вручила йому підозру та викликала на допит. Наступні 60 діб арештант проведе за місцем реєстрації — у селі Вороньків Бориспільського району на Київщині. Павло, який під час судового засідання вибачався перед журналістами, котрих штовхав і погрожував побити палицею, не хотів вдягати браслет. Він жалівся на поганий стан здоров’я і стверджував, що переніс 18 операцій, що 2012 року його отруїли миш’яком і ртуттю, у 14-му році переніс чергову операцію, «коли мені дали біологічну зброю» та вже сім місяців приймає антибіотики. Також митрополит сказав, що в будинку, де має перебувати підозрюваний, «нема на чому спати, немає тепла, світла, немає кружки, ложки».

СБУ оприлюднили фото з розкішного, у межигірському стилі, маєтку митрополита (на знімку), де відбувався обшук — на світлинах будівля з мармуру, скла, і кованого металу, наповнена дорогими меблями, в інтер’єрі — картини, ікони, портрет митрополита з бурштину, багато позолоти. На ручках до воріт резиденції священнослужителя — герб російської імперії. Павло, на відміну від засновників лаври преподобних Феодосія і Антонія, що із завзяттям віддавалися чернечим подвигам, відмовившись від мирських благ, полюбляє і дорогий одяг та аксесуари. 

В СБУ наголошують, що зібрано обґрунтовану доказову базу щодо причетності колишнього настоятеля Києво-Печерської лаври Павла до розпалювання релігійної ворожнечі, виправдовування і заперечення збройної агресії рф проти України.

Зокрема, встановлено, що Лебідь у своїх публічних виступах не раз ображав релігійні почуття українців, принижував погляди вірян інших конфесій і намагався сформувати ворожі на-строї до них, а також робив заяви, які виправдовували чи заперечували дії країни-агресора. Це підтвердила й ініційована Службою безпеки судово-лінгвістична експертиза.

«Закон і відповідальність за його порушення однакові для всіх, а ряса не завжди є запорукою чистих намірів. Сьогодні ворог намагається використати церковне середовище для просування своєї пропаганди та розколу українського суспільства. Але ми не дамо йому жодного шансу! СБУ системно блокує всі спроби російських спецслужб, які прагнуть використовувати своїх агентів для завдання шкоди інтересам та безпеці України», — зазначив Голова СБУ Василь Малюк.

Нагадаємо, що 30 березня Господарський суд Києва відмовив у забезпеченні позову Свято-Успенської Києво-Печерської лаври УПЦ (мп) до Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» щодо недійсності одностороннього розірвання договору безстрокового та безоплатного користування.